Brazilski sud kaznio Apple sa 19 miliona dolara zbog prodavanja iPhone telefona bez punjača

Sud je takođe naredio kompaniji Apple da uključi punjače uz iPhone telefone.

Sud u Sao Paolu je presudio protiv tehnološkog giganta i kaznio ih sa 19 miliona dolara. Isti sud je naredio da svakome ko je kupio iPhone 12 ili 13 u poslednjih nekoliko godina Apple obezbedi punjač i da počne da ih uključuje uz nove telefone. Apple je najavio da će se žaliti na ove presude, prenosi Engadget.
Apple se našao pred sudom nakon što ih je tužila Brazilska asocijacija za zaštitu potrošača, a sudija koji je vodio spor je rekao da je izostavljanje punjača iz pakovanja „nasilna praksa“ koja „zahteva da potrošači kupe drugi proizvod da bi prvi radio.“
Apple je u neslaganju sa brazilskim vlastima po tom pitanju. Prošle godine, Agencija za zaštitu potrošača u Sao Paolu je kaznila Apple sa oko 2 miliona dolara zbog uklanjanja punjača iz pakovanja iPhone 12, izjavivši pritom da se time krši brazilski Kodeks o zaštiti potrošača.
Ovog septembra, samo dan pre zvanične premijere novog iPhone 13, Ministarstvo pravde Brazila izdalo je naredbu kojom se kompaniji Apple zabranjuje da prodaje iPhone telefone koji ne dolaze sa punjačem. Apple je dobio dodatnih 2,38 miliona dolara kazne i naložio otkazivanje registracije iPhone 12 kod brazilske nacionalne telekomunikacione agencije. Tehnološki gigant se žali i na tu odluku.
Punjač
Apple je prestao da uključuje punjače uz svoje iPhone telefone 2020. godine kada je predstavio iPhone 12 seriju. Kompanija je navela da je razlog za uklanjanje punjača iz paketa zabrinutost za životnu sredinu i tvrdila je da će ta odluka uštedeti 861.000 tona bakra, cinka i kalaja. Brazilsko ministarstvo pravde ostalo je nepokolebljivo tim rezonovanjem, rekavši da Apple može da pomogne životnoj sredini na druge načine, kao što je prebacivanje svojih uređaja na USB-C. U Evropi, Apple ima nekoliko godina da uradi upravo to nakon što je Evropski parlament izglasao da USB-C postane zajednički standard punjenja u EU. Mobilni uređaji kao što je iPhone koji se prodaje u regionu moraće da imaju USB-C punjač do kraja 2024.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi