Čvrste baterije u električnim automobilima mogu da smanje CO2 emisiju za skoro 40%

Nova tehnologija obećava mnogo, pa očekujte da vidite mnogo električnih automobila sa čvrstim baterijama u drugoj polovini ove dekade.

Jedna od najvećih kritika električnih automobila je da nisu tako zeleni kao što se priča, pre svega zbog velike emisije CO2 tokom proizvodnje litijum-jonskih baterija. Međutim, novo istraživanje kompanije Minviro, koja se bavi analizom životnog ciklusa materijala, pokazalo je da nova tehnologija baterija može značajno da smanji CO2 emisiju. U pitanju su solid state, takozvane čvrste baterije.
Razlike
Analiza poredi NMC-811 čvrste baterije, jednu od obećavajućih koje se razvijaju sa aktuelnim litijum-jonskim baterijama. Ove koriste litijum da bi pravili električnu energiju i imaju anodu (negativni terminal), katodu (pozitivni terminal) i elektrolite, koji pomažu da se prenosu joni sa katode na anodu i nazad.
SSD Baterije
Baterije se razlikuju prvenstveno u stanju elektrolita: litijum-jonske baterije koriste tečne elektrolite, dok čvrste baterije koriste čvrste (uglavnom keramičke) elektrolite. Čvrsti elektroliti omogućavaju drugačije hemijske reakcije i procese koji im omogućavaju mnoge prednosti: manje troškove proizvodnje, bezbednost, brže punjenje, bolju autonomiju, manje dimenzije i težinu.
Samsung baterije
Manje zagađenje okoline
Prema istraživanju veća gustina energije čvrstih baterija može da smanji njihovu CO2 emisiju 24%, jer ove baterije mogu da skladište više energije korišćenjem manje materijala. Procenjuje se smanjenje emisija do 39% ako se čvrste baterije prave korišćenjem održivijih materijala.
elektični automobil
Da stvar bude bolja, ovo je u skladu sa Uredbom o baterijama koju je predložila EU, kako bi se regulisalo recikliranje i odgovorno iskopavanje litijuma u smislu njegovog društveno-ekološkog uticaja. Srećom, automobilske kompanije i proizvođači baterija već uveliko razmatraju tehnologiju čvrstih baterija i ako razvoj bude po planu možemo očekivati da ćemo videti električne automobile sa ovom vrstom izvora energije već u drugoj polovini decenije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi