Da li je Apple Watch napravljen na osnovu ukradenih patenata?

Suđenje između kompanija Masimo i Apple u vezi patenata korišćenih u Apple Watch otkriva vrlo interesantne detalje i ne baš čista posla.

Da li je Apple Watch napravljen na osnovu ukradenih patenata?

Apple u poslednje dve nedelje vodi pravnu bitku na američkom sudu sa kompanijom Masimo koja je specijalizovana za senzore pulsa i zasićenja kiseonika u krvi. Sa suđenja nije dolazilo puno informacija jer je sudija zatvorio neke od delova parnice za javnost, ali je novinarka Megan Kanif koja prati proces podelila neke zanimljive detalje vezane za proces.

Masimo je optužio Apple za vrbovanje njihovih zaposlenih, kao i krađu tajnih poslovnih podataka za svoj Apple Watch. U Masimo veruju da je Apple razvio pet patenata za pulsnu oksimetriju koristeći informacije ukradene od njih. Kompanija traži suvlasništvo nad patentima, kao i odštetu od 3,1 milijarde dolara. Treba pomenuti i da je Masimo još ranije tužio Apple za kršenje patenata, ali da je američki biro za patente i žig odbio sve izuzev dva zahteva, pa su se u Masimo odlučili da tužbu usmere na krađu podataka.

Apple je u julu 2013. unajmio Masimo šefa za medicinske uređaje Majkla O’Rajlija, a početkom 2014. godine i šefa tehnike kompanije Cercador Marsela Lamega (Cercador je Masimo ćerka kompanija) da rade na Apple Watch. U Masimo tvrde da je Apple namerno uzimao njihove zaposlene kako bi došao do informacija, pritom konkretno optuživši Lamega da je poverljive podatke podelio sa novim poslodavcem. Apple tvrdi da angažovanje dvojice pomenutih nema nikakve veze sa njihovim prethodnim iskustvom i da su oni angažovani zbog svog talenta. Kompanija iz Kupertina ističe i da zaposleni nisu otkrili nikakve poverljive informacije iz prethodne kompanije tokom perioda rada na Apple Watch, uprkos optužbama.

Ono što je zanimljivo je da je Lamego u Apple bio svega šest meseci, a za to vreme je podneo prijavu za čak 12 patenata i potpisan kao autor još nekoliko budućih. On je radio na istom tipu senzora na kome je radio i u Masimo. Lamego je angažovan na preporuku O’Rajlija koji je u to vreme upozorio Apple da bi dobar deo njegovog znanja mogao biti smatran poverljivim informacijama u vlasništvu Cercador ili Masimo. U odgovoru na to, Apple navodi email koji je Lamego poslao čelniku kompanije Timu Kuku, u kome on tvrdi da bi mogao biti od velikog značaja kompaniji bez oslanjanja na ono što je radio za Masimo. Email poruke tokom procesa njegovog angažovanja ukazuju da je Apple bio zainteresovan za njegovo “specijalizovano iskustvo” potrebno za Apple Watch senzore.

Lamego tvrdi da je pri radu na algoritmu detekcije pulsa na Apple Watch morao da posveti dodatnu pažnju kako bi izbegao konflikt intelektualne svojine. On kaže da je njegov rad za Apple usporen kada je Masimo poslao preteće pismo nedugo nakon njegovog angažovanja, nakon čega mu je Apple ograničio raspoložive resurse. On je na kraju napustio kompaniju, ali u Masimo tvrde da je za vreme koje je proveo u Apple ono što je sa njima podelio bio ključno u razvoju Apple Watch. “Patenti koji su 2019. dodeljeni Apple pripadaju Masimo”, tvrdi čelnik kompanije Džo Kiani.

Interne Apple email poruke otkrivaju još neke zanimljive detalje o problemima tokom razvoja Apple Watch. Penzionisani direktor Bob Mensfild napisao je tada da je razvoj senzora sata “zbrka” i da će završiti porazom. Potpredsednik kompanije za korporativni razvoj Adrian Perica je izrazio zabrinutost za uređaj napisavši da je on već “daleko iza konkurencije”

Masimo su podelili i poruke između dvojice Apple čelnika u kojima se razmatra kupovina Masimo tokom perioda razvoja Apple Watch. Apple je na kraju odustao od toga jer veličina kompanije koju kupuju nije “u njihovom stilu” i kupovina ne bi ubrzala razvoj Apple proizvoda. Perica je u jednom trenutku pomenuo i da je predstavnicima Masimo pružio “maslinovu grančicu” u vidu karata za Apple događaje, što advokati kompanije vide kao dokaz da je Apple znao da je skrivio nešto.

U Apple tvrde da ih Masimo targetira tužbom jer su videli uspeh Apple Watch i odlučili da naprave sopstveni pametni sat. Masimo je do tada mahom bio fokusiran na medicinske uređaje kreirane za bolnice, a ne na nosive uređaje. U izlaganju, Apple je istakao i da su navodne “poslovne tajne” zapravo ideje koje su dugo poznate i korišćene od strane mnogih kompanija.

Očekuje se da osmočlana porota pristupi odluci tokom naredne nedelje, nakon što pravni timovi Apple i Masimo iznesu svoja zaključna izlaganja. Američka internacionalna trgovinska komisija je već donela odluku da je Apple prekršio patente masimo Apple Watch satom, ali se Apple bori protiv te odluke.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi