Da li je Elon Musk superčovek? Tako misli Nvidia šef, Jensen Huang, nakon poduhvata vrednog 2,5 milijardi dolara

Elon Musk impresionirao svet izgradnjom jednog od najbržih superkompjutera sa 100.000 Nvidia H100 čipova za samo 19 dana, uz planove za dodatnih 50.000 H200 najmoćnijih AI procesora

Da li je Elon Musk superčovek? Tako misli Nvidia šef, Jensen Huang, nakon poduhvata vrednog 2,5 milijardi dolara

Musk je postigao nešto što retko ko može. Malo ljudi izaziva tako snažne reakcije kao Elon Musk. Ovaj kontroverzni osnivač Tesle poznat je po svojim smelim tvrdnjama i velikim obećanjima, koja ne ispunjava baš uvek, na nezadovoljstvo Tesla investitora. Dodajmo tome njegovu aktivnost na društvenim mrežama i jasno je da je često podeljena ličnost.

Jedna stvar koju niko ne može da ospori je Musk-ovo vizionarstvo. To i ogromno bogatstvo, čine ga sposobnim da mobiliše ogromne resurse za postizanje neverovatnih ciljeva. Pogledajte samo nedavno uspešno „hvatanje“ raketnog boostera koje je izvela njegova kompanija SpaceX. I dok je to zaista impresivno dostignuće, Musk je nedavno postigao još nešto što je ostavilo direktora Nvidie, Jensena Huanga, u stanju potpunog oduševljenja.

Musk je izgradio jedan od najbržih superkompjutera na svetu 

Iako su X, Tesla i SpaceX često u centru pažnje, Muskov startup za veštačku inteligenciju, xAI, nedavno je izgradio ono što bi moglo biti najmoćniji superkompjuter za obuku AI modela. Nazvan „Colossus“, superkompjuter će se koristiti za obuku Grok-a, velikog jezičkog modela (LLM) i odgovor kompanije na ChatGPT. Model će najpre biti dostupan korisnicima platforme X uz pretplatu, ali mnogi veruju da će Grok na kraju pokretati Tesla humanoidne robote. Zvuči kao naučna fantastika, ali nije.

Evo u čemu je stvar: xAI je izgradio postrojenje za nekoliko meseci, ali je instalirao 100.000 Nvidia H100 čipova za samo 19 dana. Direktor Nvidie nedavno je dao intervju o ovom svojevrsnom poduhvatu  i bilo je jasno da je to nešto što nikada ranije nije video, nazivajući to „superčovečanskim“ i „neverovatnim“. Zašto? Prema Huangu, to je proces koji bi inače trajao godinama.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, Musk tu ne staje. Planira da u narednim mesecima instalira još 50.000 – H200 procesora, praktično udvostručujući trenutnu snagu. Iako još ništa nije zvanično najavljeno, ne bi bilo iznenađenje da Musk bude među prvima koji će dobiti najnoviji Nvidia B200 procesor. Do sada je xAI potrošio nekoliko milijardi na projekat, a procenjuje se da je 2,5 milijardi dolara otišlo samo na H100 procesore, čija je cena 25.000 dolara po komadu.

Iako je podvig Muska i xAI-a nesumnjivo impresivan, Huang-ove izjave treba uzeti sa dozom rezerve. Direktori kompanija koje ostvaruju milijarde dolara zajedničkog poslovanja obično su vrlo slatkorečivi jedan prema drugom, a kao i Musk, ni Huang ne beži od smelih tvrdnji.

Ovo je odlična vest za Nvidiu 

Ceo projekat pokazuje do koje mere su kompanije spremne da idu kako bi pobedile u AI trci — kompanije koje imaju milijarde na raspolaganju. Tokom poslednje runde kvartalnih izveštaja, direktori najvećih tehnoloških kompanija ponovo su istakli da gubitak nije opcija i da će nastaviti da troše koliko god je potrebno da bi pobedili.

Direktor Alphabet-a, Sundar Pičai, to je rekao vrlo direktno: „Rizik od nedovoljnog ulaganja daleko je veći od rizika prekomernog ulaganja za nas.“ Zbog toga kompanija planira da ove godine potroši oko 50 milijardi dolara na kapitalne troškove, u poređenju sa 31 milijardom prošle godine, pri čemu će veliki deo otići na AI infrastrukturu i Nvidia čipove.

Nvidia se priprema da u međuvremenu lansira Blackwell, novu verziju svojih najjačih AI procesora. Iako još nisu stigli na tržište, navodno su rasprodati godinu dana unapred, a kao što vidimo sa Colossus-om, potražnja za trenutnom generacijom čipova je i dalje izuzetno visoka. Nvidia ipak ima konkurenciju.

AMD planira da pusti u prodaju svoj najnoviji čip, MI325X, ali još nije uspeo da značajno ugrozi Nvidia-in tržišni udeo. AMD je trenutno oko godinu dana iza Nvidia-e jer će se MI325X takmičiti sa H200, a ne sa B200 verzijom procesora. S obzirom da Nvidia troši dvostruko više na istraživanje i razvoj u odnosu na AMD, biće teško da AMD uskoro sustigne ovaj zaostatak, piše Motley Fool.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi