Elon Musk tvrdi da će Optimus roboti podići vrednost Tesle na 8x više od Apple-a

Na godišnjem sastanku akcionara, Elon Musk je otkrio planove za masovnu proizvodnju robota 2025. godine i testiranje u Teslinim fabrikama sledeće godine

Elon Musk tvrdi da će Optimus roboti podići vrednost Tesle na 8x više od Apple-a

Direktor Tesle, Elon Musk, izjavio je u četvrtak da bi Optimus humanoidni roboti mogli na kraju učiniti da proizvođač automobila vredi više od polovine ukupne vrednosti njujorške berze.

Elon Musk, koji sebe opisuje kao “patološki optimističnog”, na godišnjem sastanku akcionara u Austinu, Teksas, rekao je da Tesla ne započinje samo novo poglavlje u svom životu, već piše potpuno novu knjigu. Čini se da je Optimus jedan od glavnih likova.

Tesla je prvi put otkrila svoje planove za rad na humanoidnim robotima 2021. godine na događaju AI Day, prikazavši plesača u trikou koji je izgledao kao elegantan, androgeni robot.

U januaru je Tesla prikazala Optimus robote kako slažu veš u demo video snimku koji su odmah kritikovali inženjeri robotike kao obmanjujući. Roboti nisu bili autonomni, već su njima upravljali ljudi.

Elon Musk sebe opisuje kao “patološki optimističnog”

Na sastanku akcionara u četvrtak, Musk nije otkrio tačno šta Optimus može da uradi danas. Sugerisao je da će roboti jednog dana funkcionisati kao R2-D2 i C-3PO iz Ratova zvezda. Mogli bi kuvati ili čistiti za vas, raditi u fabrici, ili čak učiti vašu decu, sugerisao je Musk.

Što se tiče vrednosti za akcionare, Musk je rekao da bi Optimus mogao biti katalizator za podizanje tržišne vrednosti Tesle na 25 biliona dolara jednog dana.

Govoreći pred publikom koja se sastojala uglavnom od fanova u auditorijumu u Gigafabrici, Elon Musk je obećao da će Tesla ući u “ograničenu proizvodnju” Optimus robota 2025. godine i testirati humanoidne robote u svojim fabrikama sledeće godine.

Predvideo je da će kompanija imati “preko 1.000, ili nekoliko hiljada” Optimus robota koji rade u Tesli 2025. godine.

Ovo su daleki ciljevi čak i za Muska, koji je poznat po ambicioznim obećanjima investitorima i kupcima koja često ne ispuni — od razvoja softvera koji može pretvoriti postojeći Tesla automobil u autonomno vozilo pomoću ažuriranja, do stanica za zamenu EV baterija.

Optimus humanoidi u Tesla fabrikama od iduće godine

Dostizanje tržišne vrednosti od 25 biliona dolara značilo bi da bi Tesla vredela oko osam puta više od Apple-a danas. Proizvođač iPhone-a trenutno je najveća kompanija na svetu po tržišnoj vrednosti, odmah ispred Microsoft-a.

Na zatvaranju berze u četvrtak, Tesla je bila vredna oko 580 milijardi dolara, što je čini desetom najvrednijom kompanijom u S&P 500.

Musk nije naveo vremenski okvir za dostizanje 25 biliona dolara. Rekao je da bi autonomna vozila mogla dovesti kompaniju do tržišne vrednosti od 5 biliona do 7 biliona dolara.

Elon Musk je rekao da se slaže sa procenama dugogodišnje Tesla pristalice, Cathie Wood, direktorke ARK Invest-a. Ove nedelje, ARK je postavio ciljnu cenu Tesline akcije na 2.600 dolara do 2029. godine, kladeći se na komercijalni robotaksi biznis koji kompanija još uvek nije započela.

Wood-ova ciljna cena odgovara tržišnoj vrednosti Tesle od preko 8 biliona dolara.

Muskovi komentari na godišnjem sastanku usledili su nakon glasanja akcionara za ponovno usvajanje direktorskog paketa plate od 56 milijardi dolara, pet meseci nakon što je sud u Delaveru naredio kompaniji da poništi paket. Publika je aplaudirala kada je predlog pročitan naglas i kada su objavljeni preliminarni rezultati.

Tesla akcije su pale za 27% ove godine

Tesline akcije su pale za 27% ove godine dok se kompanija bori sa padom prodaje, delimično zbog zastarelog portfolia električnih vozila i povećane konkurencije u Kini. Kompanija je takođe sprovela masovna otpuštanja. Musk je ohrabrio investitore da gledaju dalje od trenutnog stanja poslovanja i više prema budućnosti autonomne vožnje, robota i veštačke inteligencije.

Među njegovim najhrabrijim tvrdnjama u četvrtak bila je Muskova izjava da je Tesla toliko napredovala u razvoju silicijuma da je nadmašila Nvidia-u kada je reč o inferenciji, procesu koji trenirani modeli mašinskog učenja koriste za donošenje zaključaka iz novih podataka.

Nvidia-ine akcije su porasle skoro devet puta od kraja 2022. godine, zahvaljujući potražnji za njenim AI čipovima. Kompanija sada vredi oko 3,2 biliona dolara.

Tesla je nadmašio Nvidiu?

Jedna od zabrinutosti koja kruži oko Muska je njegovo fokusiranje na Teslu s obzirom na sve njegove druge obaveze. On poseduje i vodi kompaniju za društvene medije X, izvršni je direktor SpaceX-a, i osnovao je The Boring Co. i Neuralink. Lansirao je još jedan startup, xAI, u martu prošle godine, a kompanija je nedavno prikupila 6 milijardi dolara u rizičnom kapitalu.

Musk je na sastanku pitao akcionara koliko je on lično važan za budućnost Tesle.

“Ja sam koristan akcelerator te budućnosti,” rekao je, naglašavajući svoju ulogu u inovacijama.

Rekao je da, kada je reč o humanoidnim robotima, druge kompanije, uključujući tehnološke startupe, idu na tržište. Među konkurentima su Boston Dynamics, Agility, Neura i Apptronik. “Ono što je zaista važno je, možemo li biti mnogo brži od svih ostalih i da li naš proizvod bude gotov nekoliko godina pre njihovog i bude bolji,” rekao je Musk.

Izvor: CNBC

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi