Tesla iznenađenje: robotaksi stiže na ulice u avgustu

Vlasnik i izvršni direktor automobilske kompanije Tesla Ilon Mask najavio je da će robotaksi biti objavljen 8. avgusta ove godine i to ne umesto jeftinog EV-a

Tesla iznenađenje: robotaksi stiže na ulice u avgustu

Nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da je kompanija Tesla odustala od planova za proizvodnju pristupačnog električnog vozila koji treba da košta oko 25.000 dolara, njen direktor Ilon Mask objavio je da robotaksi stiže na ulice 8. avgusta ove godine. Uz to, Mask je dodatno objavio da pomenuta novinska agencija (opet) laže, ne precizirajući tačno na koji deo njenog izveštavanja misli.

Reuters je pretohdno objavio vest da kompanija Tesla odustaje od razvoja jeftinog električnog vozila, kako bi se skroz posvetila robotaksi vozilima, izgrađenim na platformi malih vozila ove kompanije. Nedugo nakon toga, Mask je precizirao datum lansiranja robotaksija, ali je i u odvojenoj objavi napisao da Reuters laže u odgovoru na Twitter (X) objavu o navodnom odustajanju od pristupačnog električnog automobila.

Robotaksi je inače u planu kompanije već nekoliko godina, ujedno i kao deo Tesla automobila sa tehnologijom za potpuno samostalnu vožnju (FSD). Sam Mask je dugo podgrevao ovu temu, i čak je pokazao potpuno pokriveno vozilo tokom jednog od događaja kompanije prošle godine.

U nešto ranijem periodu, Mask je spekulisao da će vlasnici Tesla automobila moći da zarade prihode od svojih autonomnih vozila, tako što će ih poslati da pokupe i odvezu putnike na željenu lokaciju, što praktično može da bude koncept robotaksija. Međutim, trenutno nema dodatnih detalja o tome kako će ovo vozilo funkcionisati.

Kada je u pitanju pristupačni EV, trenutno najjeftiniji električni automobil kompanije je Model 3, ali on zaista i nije jeftin uzevši u obzir da ima početnu cenu od 39.000 dolara.

Biće zanimljivo videti razvoj cele ove situacije i da li će se plan o pristupačnijem vozilu paralelno nastaviti sa projektom robotaksi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. lepi kokan

    " Never trust a chicano in a robotaxi ! "

  2. emaremare

    .

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi