Elon Musk izbacuje Apple uređaje iz svojih kompanija

Elon Musk najavio zabranu Apple uređaja u svojim kompanijama zbog integracije OpenAI tehnologije, nazivajući je neprihvatljivim kršenjem bezbednosti

Elon Musk izbacuje Apple uređaje iz svojih kompanija

Elon Musk je najavio da će zabraniti korišćenje Apple uređaja u svojim kompanijama zbog novih funkcija koje Apple uvodi u saradnji sa OpenAI. Musk je ovu odluku nazvao “neprihvatljivim kršenjem bezbednosti”. Posetioci će morati da ostave svoje Apple uređaje na ulazu, gde će biti smešteni u Faraday kavez.

Ova zabrana bi obuhvatala kompanije SpaceX, Tesla i X. Apple planira da integracija sa OpenAI-jem omogući Siri da koristi ChatGPT za odgovaranje na pitanja i pomoć sa dokumentima, uz navodne zaštite privatnosti.

Elon Musk je izjavio da će zabraniti korišćenje Apple uređaja u svojim kompanijama.

Apple je ranije u ponedeljak najavio da će integrisati OpenAI tehnologiju u svoje iPhone uređaje. Kada korisnici razgovaraju sa Siri, ona će moći da prosledi neka pitanja ChatGPT-u, velikom jezičkom modelu kompanije OpenAI.

Elon Musk je rekao da bi takvo ažuriranje bilo “neprihvatljivo kršenje bezbednosti”

“Ako Apple integriše OpenAI na nivou operativnog sistema, Apple uređaji će biti zabranjeni u mojim kompanijama. To je neprihvatljivo kršenje bezbednosti,” napisao je Musk na X-u, platformi koju poseduje.

“I posetioci će morati da ostave svoje Apple uređaje na ulazu, gde će biti smešteni u Faradejev kavez.” Faradejev kavez je zatvorena kutija koja sprečava prolaz bežičnih signala.

Apple je ranije rekao da će funkcija biti puštena kasnije ove godine. OpenAI je potvrdio da će njegova tehnologija biti široko integrisana u novi Apple operativni sistem.

I Apple i OpenAI su naglasili da će funkcija uključivati zaštitu privatnosti. “Zahtevi se ne čuvaju od strane OpenAI, a IP adrese korisnika su skrivene,” saopštila je kompanija OpenAI u svom saopštenju.

Integracija će značiti da se zahtevi Siri mogu takođe poslati ChatGPT-u. Moći će da prosledi pitanja – kao i dokumenta i fotografije – za pomoć.

Muskova zabrana bi se verovatno odnosila na SpaceX, Teslu i X

Takođe će biti dostupna unutar novog Apple sistema nazvanog “Writing Tools”. To omogućava korisnicima da generišu sadržaj za svoje pisanje ili da im se dokumenta prepišu u manje reči ili različitim stilovima.

Apple će takođe integrisati OpenAI tehnologije za generisanje slika kako bi korisnici mogli da kreiraju ilustracije uz svoje dokumente.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Sve ove funkcije su deo paketa funkcija nazvanog “Apple Intelligence”. Dok se uglavnom oslanja na Apple-ove sopstvene tehnologije, takođe integriše one iz OpenAI-a.

Izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman bio je prisutan na Apple World Wide Developer Conference, gde su nove funkcije predstavljene, iako se nije pojavio tokom prezentacije.

Musk je imao povremeno napetu vezu sa Apple-om

Musk i OpenAI imaju dugu i komplikovanu istoriju. Bio je jedan od osnivača kompanije kada je pokrenuta krajem 2015. godine – ali je postepeno postajao sve neprijateljskije nastrojen prema njoj, kritikujući je da nije ispunila svoje osnivačke principe.

Od tada je tužio kompaniju i Altmana, optužujući ih da daju prednost profitu i ne ispunjavaju svoju originalnu misiju. Kao odgovor, OpenAI je rekao da odbacuje sve Muskove tvrdnje.

U 2022. godini, javno je napao Apple i izvršnog direktora Tima Cooka zbog provizije koju uzima od plaćanja putem iPhone-a. Ubrzo nakon toga, Musk se sastao sa Cookom u Apple-ovom sedištu, prenosi Independent.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Roy Fokker


    View image at the forums

  2. RingeRaja

    Hahahaha…pazi ko se buni…jedini njegov problem je što se on nije setio da eksploatiše ovo ludilo sa AI, pa se sad ponaša ko derište koje je ostalo bez svoje cucle.

  3. zlaja87

    Pa on je bio Board Director u open AI, bar kad je osnovan.

  4. RingeRaja

    Jeste, ali se očigledno zeznuo, pa sad leči svoju frustraciju.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi