Predstavljen Apple Intelligence: Šta mogu novi AI alati za iOS, iPadOS i macOS

Na WWDC 2024, Apple je predstavio Apple Intelligence, koji donosi unapređenja za Siri i integraciju sa ChatGPT-om. Novi AI alati u iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia poboljšavaju produktivnost, omogućavajući prirodnije glasovne komande, napredne funkcije kamere, email-a i fotografija

Predstavljen Apple Intelligence: Šta mogu novi AI alati za iOS, iPadOS i macOS

Apple Intelligence, dugo očekivani dublji ulazak Apple-a u AI, debitovao je na kompanijinoj Worldwide Developers Conference (WWDC) u ponedeljak. Ova tehnologija će biti integrisana u iOS 18, iPadOS 18 i MacOS Sequoia, a tehnologija ChatGPT od OpenAI-a će biti još dublje povezana sa ovim platformama.

Apple već godinama koristi AI u svojim proizvodima, ali široka popularnost ChatGPT-a je bacila veći akcenat na generativnu AI – modele trenirane na velikim količinama podataka koji mogu kreirati sadržaj kao odgovor na upite. Dok su rivali poput Samsung-a, Google-a i Microsoft-a već ugradili ovu tehnologiju u svoje najvažnije proizvode, svi su želeli da vide kako će  Apple doneti generativnu AI u svoje proizvode. Na WWDC 2024, konačno smo dobili odgovor.

Apple Intelligence i novi Siri

Razumevanje ličnog konteksta pri pružanju odgovora i obavljanju zadataka je veliki deo kompanijinog pristupa sa Apple Intelligence. Apple koristi ovu taktiku kako bi razlikovao svoje AI napore od onih koje su ranije najavili konkurenti. Na primer, kompanija je objasnila kako Apple Intelligence može razumeti više faktora poput saobraćaja, vašeg rasporeda i vaših kontakata kako bi vam pomogao da shvatite da li možete stići na događaj na vreme.

Apple je takođe započeo deo prezentacije posvećen AI sa naglaskom na privatnost. Objasnili su kako mnogi njihovi AI modeli rade na uređaju, što se generalno smatra privatnijim jer informacije ne moraju putovati preko interneta. Kada zadatak zahteva veće modele, Apple će koristiti sistem pod nazivom Private Cloud Compute. Kada je potrebno, zadaci koji zahtevaju veću računalnu snagu će se izvršavati na serverima koje je Apple specifično kreirao i koji rade na Apple Silicon-u. Apple Intelligence će odlučivati da li zadatak može biti procesuiran na uređaju.

Unapređenja za Siri

Siri je veliki deo Apple-ove AI inicijative. Glasovni asistent postaje prirodniji, relevantniji i personalizovaniji sa ovim ažuriranjem. Moći ćete govoriti prirodnim jezikom, a Siri bi trebalo da vas razume čak i ako nešto nije dobro sročeno. Pošto razume kontekst, možete postavljati dodatna pitanja, a Siri će znati šta mislite. Virtuelni asistent Apple-a će takođe podržavati unos teksta.

Siri će postati bolja u pomaganju pri korišćenju vašeg iPhone-a jer će moći odgovarati na pitanja o specifičnim funkcijama telefona. Tokom sledeće godine, očekuje se još više ažuriranja za Siri. Ona dobija sposobnost da preduzima radnje na osnovu onoga što je na ekranu vašeg telefona, što zvuči slično unapređenoj verziji Gemini-ja koju je Google najavio prošlog meseca. Primer može uključivati dodavanje adrese nekoga u njihovu kontakt karticu nakon što je primite putem tekstualne poruke.

Siri će moći da preduzima radnje unutar aplikacija, kao što je deljenje fotografija u vaše ime i biti u stanju da koristi vaš lični kontekst kako bi vam pomogla da obavite zadatke. Ako je pitate kada sleće let vaše voljene osobe, na primer, uporediće podatke o letu koji su vam možda poslati putem tekstualne poruke ili email-a. Siri će takođe moći uključiti druge informacije, kao što su predstojeće rezervacije za ručak, tako da je možete pitati koliko će vam trebati od aerodroma do restorana bez prebacivanja između aplikacija.

Nekoliko novih funkcija u Apple Intelligence su fokusirane na produktivnost, slično alatima koje smo videli od Google-a i Microsoft-a tokom prošle godine. Apple Intelligence može vam npr. pomoći da prepišete email-ove u različitim stilovima i može istaknuti i sumirati prioritetne notifikacije. Tu je i alat za lekturu koji proverava stvari kao što su gramatika i izbor reči.

Ovi tzv. Writing Tools će biti dostupni u iOS 18, iPadOS 18 i MacOS Sequoia kroz aplikacije kao što su Notes, Mail, Pages i aplikacije trećih strana.

Generisanje slika i produktivnost

Kao Microsoft i Google, Apple takođe želi koristiti AI za uređivanje vaše email pošte. Nova funkcija pod nazivom Priority Messages prikazivaće najhitnije email-ove, poput avionskih karata, i moći ćete videti sažetke email-ova bez otvaranja poruke.

Što se tiče notifikacija, prioritetna upozorenja će se pojavljivati na vrhu, a tu će biti i notifikacije koje vam pomažu da brzo dobijete sinopsis važnih obaveštenja na prvi pogled.

Očekivano, moći ćete takođe kreirati emoji u hodu sa novim alatom pod nazivom Genmoji. Ovo vam omogućava da kreirate prilagođene emoji zasnovane na tekstualnim unosima, uključujući mogućnost kreiranja Genmoji prijatelja ili porodice na osnovu njihovih fotografija.

Apple takođe uvodi generator slika pod nazivom Image Playground. Možete birati teme, dodatke, mesta i slično, a ti elementi će biti dodati vašem playground-u. Ako imate nešto specifično na umu, možete uneti ideju da je dodate svom playground-u.

Postoje tri stila za generisanje slika: skica, ilustracija i animacija. Pošto razume vaš kontekst, takođe će davati sugestije. Image Playground je dostupan kao aplikacija, ali će takođe biti integrisan u aplikacije kao što su Messages. Sve slike se kreiraju na uređaju.

Aplikacija Notes dobija novi alat pod nazivom Image Wand, koji vam omogućava da zaokružite grubu skicu unutar beleške i otvorite Image Playground kako biste kreirali realističniju sliku. Takođe ćete moći snimati, transkribovati i sumirati audio u aplikaciji Notes.

Apple Intelligence takođe može preduzimati radnje u vaše ime. Moći ćete zatražiti da vam prikaže fajlove od prošle nedelje, pusti podcast koji vam je prijatelj ili voljena osoba poslala pre neki dan i još mnogo toga.

Integracija sa ChatGPT-om

Aplikacija Photos takođe dobija poboljšanu funkcionalnost pretrage koja vam omogućava da pronađete specifične slike koristeći prirodni jezik zasnovan na opštim opisima, kao što je “Maya na skateboard-u u majici sa tie-dye printom.” Google je prošlog meseca najavio sličnu funkciju za Google Photos. Tu je i novi alat za čišćenje pozadine slike, koji zvuči slično funkcijama Magic Editor i Generative Edit od Google-a i Samsung-a.

Jedna od jedinstvenijih funkcija je sposobnost kreiranja priča u aplikaciji Photos unosom opisa. Na primer, možete kreirati film sećanja zasnovan na “sve što smo jeli u Japanu” ili “prošlo leto u našem vrtu” kako biste spojili fotografije koje odgovaraju tim opisima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Apple se takođe udružuje sa OpenAI kako bi integrisao ChatGPT u iOS 18, iPadOS 18 i MacOS Sequoia. Ako koristite Siri, na primer, virtuelni pomoćnik Apple-a će moći da koristi ChatGPT-ovu stručnost kada je potrebno da odgovori na specifično pitanje. Na primer, ako želite znati koje biljke bi lepo izgledale na vašoj terasi, možete snimiti fotografiju, a Siri može koristiti ChatGPT da pruži odgovor.

Važno je napomenuti da će Apple pitati da li želite koristiti ChatGPT pre nego što upotrebi uslugu za dobijanje odgovora.

Apple-ova najava prati slične poteze Samsung-a, Google-a, Microsoft-a i OpenAI-a. Samsung je u januaru najavio kolekciju novih AI funkcija pod nazivom Galaxy AI za svoje Galaxy telefone. Galaxy AI, koji je debitovao na seriji Galaxy S24, uključuje alate koji mogu prevoditi telefonske pozive u realnom vremenu, brisati i menjati veličinu objekata na fotografijama i pregledavati video klipove u usporenom snimku.

Google je početkom 2024. najavio Circle to Search, funkciju za Android telefone koja omogućava pokretanje Google pretrage jednostavnim zaokruživanjem ili crtanjem na predmetu prikazanom na ekranu. Na svojoj I/O konferenciji prošlog meseca, Google je pokazao kako će njegov Gemini asistent moći da razume više o aplikacijama koje se koriste. Microsoft je takođe ranije predstavio slične AI-pokretane alate za produktivnost za prikupljanje konteksta iz email, prenosi CNet.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi