Apple AI će raditi bez internet konekcije

Nove glasine ukazuju da će Apple AI, odnosno tehnologija veštačke inteligencije ove kompanije u potpunosti raditi na hardveru uređaja bez internet konekcije

Apple AI će raditi bez internet konekcije

Iako smo ranije čuli da će kupertinski gigant Apple na svoju sledeću generaciju telefona doneti veštačku inteligenciju kako lokalno, tako i u oblaku – nove informacije sugerišu da će početne Apple AI funkcije u potpunosti raditi na uređaju. To znači da Apple AI, barem u početku, moći da radi bez internet konekcije.

Tako će se obrada veštačke inteligencije odvijati direktno na samim iPhone uređajima, bez potrebe za uslugama u oblaku. Samim tim, Apple AI funkcije bi trebalo da budu malo bezbednije od nekih AI servisa koji su zasnovani na oblaku, što omogućava koliko-toliko veću privatnost onima koji žele da ih koriste.

To da će Apple veštačka inteligencija za početak raditi samo lokalno, tvrdi novinar Mark Gurman, inače poznat po jako često tačnim insajderskim informacijama u tehnološkom svetu. Osim toga, on još podseća da Apple radi na sopstvenom velikom jezičkom modelu (LLM) koji se zove Ajax. U decembru prošle godine istraživači iz kompanije detaljno su opisali novi način na koji veštačka inteligencija može da radi na uređajima kao što je iPhone, bez korišćenja velike količine memorije, a u poslednjih nekoliko godina kompanija je kupila nekoliko AI firmi.

Iako se do sada nije istakao u AI svetu, sva očekivanja idu ka tome da Apple ove godine konačno krene u trku u koju su njegovi konkurenti uveliko ušli. O tome govore i najave o iOS 18 verziji operativnog sistema, za koju je kompanija najavila da će imati AI i da će predstavljati najveće ažuriranje za iPhone do sada.

Analitičari očekuju da će Apple AI tehnologija u početku biti korišćena za aplikacije kao što su Messages, Safari, Spotlight Search i Siri. Apple bi o ovome više trebalo da otkrije tokom svoje godišnje WWDC konferencije, čiji je početak ove godine zakazan za 10. jun.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi