iOS 18 biće navodno najveće Apple ažuriranje još od lansiranja prvog iPhone telefona

Predstojeće Apple ažuriranje operativnog sistema za telefone na iOS 18 verziju trebalo bi da bude najveća nadogradnja u softverskom smislu još od prvog iPhone-a

iOS 18 biće navodno najveće Apple ažuriranje još od lansiranja prvog iPhone telefona

Na predstojećem WWDC događaju, Apple konferenciji koja se odražava u junu ove godina, kompanije treba da predstavi novine kako u hardverskom, tako i u softverskom smislu za svoje iPad, Mac, iPhone i druge uređaje. Međutim, nadogradnja na iOS 18 verziju operativnog sistema biće navodno najznačajnija nadogradnja kompanije za iPhone, pošto će to Apple ažuriranje doneti veliki broj značajnih promena, tvrdi poznati novinar Mark Gurman.

Uz iOS 18, kompanija treba ujedno da predstavi i nove softverske verzije za svoje pametne satove, tablete i računare – watchOS 18, iPadOS 18 i macOS 15. Gurman, koji često ima tačne insajderske informacije, će u narednom periodu podeliti više detalja o samom ažuriranju za iPhone, a trenutno su poznate neke od glavnih funkcija koje stižu na telefone.

Rečeno mi je da novi operativni sistem unutar kompanije važi za jednu od najvećih nadogradnji iOS operativnog sistema, ako ne i najveću u istoriji kompanije“, tvrdi Gurman.

Ranije je objavljeno da Apple konačno planira da uključi funkcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI) na svoje telefone. Kompanija, u odnosu na druge tehnološke gigante, trenutno zaostaje u trci kada je reč o generativnim AI funkcijama na telefonima, a iOS 18 bi mogao biti ažuriranje koje menja sve.

Mediji su ranije objavili da kompanija radi na sopstvenom velikom jezičkom modelu, sličnom onome na kome je zasnovan i popularni četbot ChatGPT. Iako sama aplikacija možda neće biti ista, analitičari očekuju da će kompanija predstaviti tehnologiju kao deo iOS funkcija.

Neke od glavnih funkcija koje će biti unapređene uz Apple ažuriranje softvera u AI smislu biće usmerene na aplikacije Notes, iMessage, Siri i druge tvrde insajderi. Iako su konkretni detalji oskudni u ovom trenutku, najverovatnije je da će digitalni pomoćnik Siri dobiti upravo najviše nadogradnji.

Međutim, same funkcije veštačke inteligencije možda ne budu odmah dostupne na iOS 18 verziji nego na njenim nadogradnjama koje će izaći kasnije tokom ove godine. Uz to, predstojeća linija telefona, iPhone 16 generacije verovatno će se pohvaliti i hardverskim promenama kako bi podržala AI funkcije na uređaju.

Međutum, osim veštačke inteligencije, iOS 18 će takođe uključiti još jednu značajnu promenu za iPhone. Kompanija je konačno prihvatila „poraz“ i usvojila RCS podršku za svoje uređaje, nakon mnogostrukih pritisaka u tehnološkom svetu. Google je bio predvodnik poziva Apple kompaniji da usvoji RCS standard razmene poruka, a vremenom su mu se pridružili i drugi, kao što je kompanija Samsung.

Sa RCS podrškom koja dolazi sa iOS 18, iPhone pri komunikaciji sa drugim Android uređajima može slati i primati visokokvalitetne fotografije i video zapise, audio poruke, indikatore kucanja, potvrde o pročitanosti poruke uz druge funkcionalnosti i u grupnim četovima. Trenutno, detalji o ovome i dalje nisu potpuno javni, jer kompanija sarađuje sa svojim konkurentom Google kako bi implementirala promene.Top of Form

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Iskreno svake godine svaki ios donosi boom i mesec dana pred event ipak ce biti bug fixes and improvements update 🙃

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi