Uključujući iOS 17.2 za iPhone, softverska ažuriranja za sve Apple uređaje zvanično su dostupna

Sveža softverska ažuriranja za sve Apple uređaje, uključujući iOS 17.2 za iPhone, ali i ona za Mac i Apple Watch platforme, zvanično su dostupna za preuzimanje

Uključujući iOS 17.2 za iPhone, softverska ažuriranja za sve Apple uređaje zvanično su dostupna

Nakon nekoliko nedelja testiranja najnovije verzije svog operativnog sistema iOS 17.2 za iPhone u javnosti, Apple sada uvodi ovo ažuriranje na sve kompatibilne uređaje. Takođe, za preuzimanje su dostupne i iPadOS 17.2 i macOS 14.2 Sonoma verzije, koje imaju mnoge iste funkcije, ali za računare. Kompanija je lansirala softverska ažuriranja za sve Apple uređaje, jer se pomenutim pridružuju i pametni satovi sa novom watchOS 10.2 verzijom operativnog sistema.

Najveća promena na telefonima ovog puta je uvođenje novog osnovnog programa koji se zove Journal (u prevodu: dnevnik). Cilj kompanije da ovom aplikacijom „pomogne iPhone korisnicima da razmišljaju i praktikuju zahvalnost putem vođenja dnevnika“, piše na Apple sajtu. Aplikacija se razlikuje od drugih ponuda nezavisnih kompanija kao što je Day One, jer Journal može da nudi predloge za unos u dnevnik na osnovu aktivnosti u drugim aplikacijama. Neki bi rekli da to znači da gigant može da vas špijunira.

Bilo kako bilo, vaš iPhone sada može da predloži vođenje zapisa o putovanju popunjenom fotografijama iz vaše galerije, praćeno pitanjima kao što je „šta ćeš najviše pamtiti o ovom danu“. Uz to, telefon će takođe moći da vam predloži da napravite unos u dnevnik nakon treninga ili da zabeležite epizodu podkasta ili serije koju ste odgledali.

Nezavisni proizvođači aplikacija mogu koristiti Suggestions API kako bi podstakli korisnike da prave unos u dnevnik na osnovu aktivnosti u njihovim aplikacijama. Apple tvrdi da je aplikacija Journal enkriptovana od kraja – do kraja (end-to-end) i svi podaci se čuvaju lokalno (mada ih možete sinhronizovati s iCloud-om ako želite). Korisnici navodno imaju kontrolu nad tim koje aplikacije mogu nude predloge za Journal.

To naravno nije jedina novina u iOS 17.2. Moći ćete da Action dugme na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max podesite tako da radi kao brzi prevodilački alat za izgovorene fraze. Čak ga možete koristiti i za razgovor s nekim ko ne govori istim jezikom kao i vi.

Kao što je nedavno i otkriveno, kompanija novim ažuriranjem uvodi i Qi2 podršku za bežično punjenje i to na svim iPhone 13 i 14 modelima, dok je ono već prisutno kod najnovije generacije telefona. Qi2 sertifikovani punjači će tako odgovarati brzinama bežičnog punjenja jačine 15W kao što je to i kod Apple MagSafe. To znači da korisnici svih ovih telefona dobijaju veći izbor opcija kada su u pitanju bežični punjači, jer njihovi proizvođači više neće morati da plaćaju za Apple MagSafe sertifikat kako bi korisnicima obezbedili bežično punjenje.

Osim toga, korisnici iPhone 15 Pro mogu da snime „prostorni video“ koji mogu da gledaju u 3D pomoću Apple Vision Pro naočara i njihovoj aplikaciji Photos. Naravno, oni koji uopšte imaju pristup ovom skupocenom uređaju.

Pomoćnik Siri je takođe dobio unapređenja, pa ćete tako uz pomoć njega moći da pristupite i zdravstvenim podacima koje skladištite na uređaju, ali i evidentirate nove svojim glasom. Apple Music, Messages i Weather aplikacije dobijaju nekoliko novih funkcija, dok bi nadogradnja AutoFill funkcionalnosti za PDF i druge dokumente mogla da bude veoma korisna.

Apple uvodi watchOS 10.2. za Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2, i ovi uređaji sada mogu da beleže i pristupe podacima aplikacije Health putem Siri pomoćnika. Možete pitati Siri za informacije o tome koliko ste spavali prethodne noći, broj koraka koji ste napravili i da li ste zatvorili svoj krug vežbanja tog dana. Takođe možete navesti pomoćnika da beleži podatke poput vaše težine, uzetih lekova i telesne temperature. Ovi zahtevi trenutno su dostupni na engleskom (SAD) i mandarinskom kineskom, a podrška za više jezika dolazi uskoro.

Druge nove funkcije na Apple Watch-u uključuju mogućnost automatskog pregleda onoga što se trenutno reprodukuje s obližnjeg HomePod uređaja druge generacije ili HomePod mini ozvučenja koji puštaju nešto sa vaše aplikacije Music ili neki podkast. Takođe ćete moći da odaberete želite li da date prednost glasnoći muzike ili na primer, glasu trenera u većini Fitness+ treninga.

Naravno, kao i za svako drugo ažuriranje, i za ovo će biti potrebno vreme dok stigne do svih korisnika. Ukoliko vam ono i dalje nije dostupno, softverska ažuriranje za sve Apple uređaje, odnosno njihove vrste, možete očekivati u narednom periodu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi