Apple ažuriranje na iOS 17.2 donosi Qi2 bežično punjenje za iPhone 13 i 14 serije telefona

Verzija operativnog sistema iOS 17.2 donosi Qi2 bežično punjenje do 15 W za sve modele iPhone 13 i 14 telefona, čime se oni pridružuju najnovijoj Apple seriji

Apple ažuriranje na iOS 17.2 donosi Qi2 bežično punjenje za iPhone 13 i 14 serije telefona

Kupertinska kompanija koja obično igra na sigurno kada su u pitanju novi standardi, već je iznenadila korisnike Qi2 kompatibilnošću na svojoj najnovijoj iPhone 15 seriji telefona, ali sada očigledno želi da proširi ovu podršku. Nadogradnja operativnog sistema za Apple telefone na verziju iOS 17.2 donosi Qi2 bežično punjenje na sve uređaje serija iPhone 13 i 14 vidi se u beleškama o ovom izdanju softvera.

To znači da bi pomenuti modeli iPhone uređaja trebalo da podržavaju bežično punjenje do 15 W sa Qi2 sertifikovanim punjačima, iako beleške i dalje ne potvrđuju zvanične tehničke specifikacije. To ćemo saznati kada iOS 17.2 postane dostupan široj javnosti, što će verovatno uslediti za nekoliko dana. Novine koje će doneti iOS 17.2 primetio je portal 9to5Mac, ali i neki Twitter (X) korisnici.

Qi2 je sledeća generacija Qi standarda bežičnog punjenja, koji nudi pouzdaniju vezu dodavanjem magneta u ovu tehnologiju, što potom omogućava brže i praktičnije punjenje. Maksimalna brzina punjenja koju Qi2 pruža je 15 W, što je, iako dosta sporije od novih standarda žičnog punjenja, znatno brže od trenutnog maksimuma od 7,5 W za Qi punjač.

Do sada je 15 W punjenje na pomenutim iPhone modelima bilo moguće samo putem Apple MagSafe sertifikata na punjačuma, dok su jeftiniji MagSafe kompatibilni punjači bili ograničeni upravo na pomenutih 7,5 W.

S obzirom na to da sada iOS 17.2 donosi Qi2 na Apple telefone serija 13 i 14, njihovi korisnici dobijaju povoljniji izbor opcija kada su u pitanju 15 W bežični punjači. To proizilazi iz činjenice da proizvođači bežičnih punjača neće morati da plaćaju Apple Premium za MagSafe sertifikat.

Qi2 bežično punjenje, odnosno standard punjenja je prvi put predstavljen na ovogodišnjem CES 2023 sajmu, sa glavnim fokusom na brzo punjenje sličnom MagSafe sertifikatu, čak i za Android uređaje.

Ovaj standard punjenja koristi Magnetic Power Profile tehnologiju kako bi osigurao kompatibilnost između telefona i punjača. Iako je izlaz trenutno ograničen na 15 W, buduće iteracije trebalo bi značajno da povećaju brzinu punjenja i preko 15 W, tvrdi Wireless Power Consortium, što će verovatno postati tema i sledećeg CES sajma koji se održava narednog meseca.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Dragan992

    Kojom brzinom je do sad punio zvanicni Apple Magsafe bežični punjač? Negde kao da sam citao isto 15w?

  2. illidan

    5W

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi