Qi2 bežični standard punjenja propisuje jačinu magneta za lakše povezivanje punjača i baterija bez kablova

Nova generacija Qi bežičnih punjača Qi2 će pored specifikacija morati da ispunjava i zahteve po pitanju jačine, veličine i električnih svojstava magneta.

Ako vam sve ovo zvuči kao Apple MagSafe, samo za Android, niste daleko od našeg načina razmišljanja. Wireless Power Consortium (WPS) radi na novoj generaciji Qi punjača, nazvanim logično i jednostavno Qi2. Bitan deo specifikacije odnosi se i na svojstva magneta koji će biti obavezan i koji će omogućavati da punjači jednostavno stoje na poleđini telefona, rekao je predstavnik WPS za TheVerge.

On je takođe dodao da je ideja bila da se jačina magneta i druga svojstva ostave proizvođačima uređaja, ali će se to promeniti kako bi postojale univerzalne specifikacije koje uređaji moraju da poštuju.

Prema aktuelnim planovima, Qi2 specifikacije treba da budu finalizirane ovog leta, sa prvim uređajima koji podržavaju ovu specifikaciju pred kraj godine.

Iako ne zvuči kao velika stvar, ovo bi značajno moglo da olakša bežično punjenje, ali i da proizvede veliki broj dodatne opreme poput baterija, ali i novčanika i sličnih stvari koje možete povezati na poleđinu telefona bez bojazni da će vam isposti, zbog jakog magneta.

Treba napomenuti da iza WPS stoje tehnološki giganti Apple, Samsung i druge kompanije kojima ide na ruku širenje ovog ekosistema, posebno jer Apple godinama unazad već koristi sličnu tehnologiju.

Zbog svoje poboljšane efikasnosti i interoperabilnosti, Qi2 će omogućiti brže punjenje za neke uređaje, štaviše, otvoriće put značajnom povećanju brzina bežičnog punjenja u budućnosti, koje su bezbedne i energetski efikasne i, što je mnogo bitnije – neće skratiti vek baterije ili oštetiti telefon korisnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi