OpenAI trenira GPT-4 naslednika, stiže novi AI model

OpenAI započinje obuku za novi AI model, naslednika GPT-4, kako bi unapredio svoje kapacitete i sigurnost. Novi model bi trebao da podigne veštačku inteligenciju na viši nivo

OpenAI trenira GPT-4 naslednika, stiže novi AI model

OpenAI je započeo obuku novog AI modela koji će naslediti trenutni GPT-4. Ovaj potez je prvi put objavio The New York Times, a zatim je potvrđen u blog postu kompanije. “OpenAI je nedavno započeo obuku svog narednog modela i očekujemo da će rezultirajući sistemi dovesti do sledećeg nivoa kapaciteta na našem putu ka AGI (Artificial general intelligence – opšta veštačka inteligencija),” navodi se u postu objavljenom u utorak.

GPT-4 je predstavljen u martu 2023. godine kao snažna nadogradnja GPT-3, koji je pokretao popularni ChatGPT chatbot lansiran u novembru 2022. godine. OpenAI je takođe najavio formiranje Komiteta za sigurnost i bezbednost, koji će donositi preporuke Upravnom odboru o kritičnim sigurnosnim odlukama za projekte i operacije kompanije, prenosi Mashable.

Komitet će se sastojati od direktora Breta Taylora, Nicole Seligman, Adama D’Angela i izvršnog direktora OpenAI-a, Sama Altmana. “Ponosni smo što gradimo i lansiramo modele koji prednjače u industriji kako po sposobnostima tako i po sigurnosti i pozdravljamo robusnu debatu u ovom važnom trenutku,” navodi se u postu OpenAI-a.

Vesti dolaze nekoliko nedelja nakon što je OpenAI predstavio GPT-4o, multimodalni AI glasovni asistent koji kombinuje tekst, viziju i zvuk. Najava je osvetlila postojeću opciju “Sky” za ChatGPT-ov Voice Mode, koja je upoređena sa fiktivnim digitalnim asistentom Scarlett Johansson iz filma “Her” iz 2013. godine.

Istovremeno, unutar kompanije je došlo do krize liderstva, talasa ostavki visokih profila i kritika bivših rukovodilaca na račun netransparentnosti kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi