OpenAI i Reddit postigli dogovor: ChatGPT zvanično dobija pristup objavama sa foruma

OpenAI i Reddit su u četvrtak najavili partnerstvo koje će omogućiti da ChatGPT pristupi objavama sa foruma, dok Reddit dobija AI funkcionalnosti za korisnike

OpenAI i Reddit postigli dogovor: ChatGPT zvanično dobija pristup objavama sa foruma

Startap kompanija OpenAI postigla je dogovor sa internet forumom Reddit, koje će omogućiti da četbot veštačke inteligencije ChatGPT dobije pristup sadržaju sa ovog foruma, a on će zauzvrat imati AI funkcionalnosti za svoje korisnike. Partnerstvo će „omogućiti OpenAI alatima da bolje razumeju i prikazuju Reddit sadržaj, posebno o najnovijim temama“, navode obe kompanije u zajedničkom saopštenju. Kao deo dogovora, OpenAI će takođe postati reklamni partner na Reddit-u, što znači da će prikazivati oglase na platformi.

Ovaj dogovor je sličan onom koji je Reddit sklopio sa tehnološkim gigantom pod imenom Google u februaru i koji navodno vredi 60 miliona dolara.

OpenAI sve više sklapa partnerstva sa izdavačima kako bi dobio podatke za nastavak obuke svojih AI modela. Samo u poslednjih nekoliko nedelja, kompanija je potpisala ugovore sa kompanijama Financial Times i Dotdash Meredith. Prošle godine, takođe je sklopila partnerstvo sa nemačkim izdavačem Axel Springer-om kako bi obučavala svoje modele na vestima iz medija Politico i Business Insider u SAD, kao i sa medijima Bild i Die Welt u Nemačkoj.

Prema novom aranžmanu, OpenAI će dobiti pristup Reddit-ovom Data API-ju, koji će kompaniji pružiti  „strukturiran i jedinstven sadržaj sa Reddit-a u realnom vremenu“. Nije jasno koje AI funkcionalnosti će Reddit razviti kao rezultat partnerstva. Portparol Reddit-a nije želeo da komentariše ovu vest za portal Engadget, dok OpenAI nije odgovorio na zahtev za komentar.

Prošle godine, pristup Reddit-ovim podacima, bogatom izvoru informacija generisanih od strane korisnika u realnom vremenu, postao je sporno pitanje nakon što je kompanija najavila da će počne da naplaćuje programerima korišćenje svog API-ja. Kao rezultat toga, desetine nezavisnih Reddit podforuma bile su primorane da se ugase, dok je na hiljade podforuma ugašeno u znak protesta.

U to vreme, Reddit je ostao pri svom stavu i rekao da velike AI kompanije koriste njegove podatke bez plaćanja. Od tada, Reddit je počeo da monetizuje svoje podatke sklapanjem ovakvih dogovora sa kompanijama kao što su Google i OpenAI, čiji napredak u obuci AI modela zavisi od pristupa tim podacima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi