Reddit sadržaj kao „riznica podataka“ biće gorivo za Google veštačku inteligenciju

Google je sklopio ugovor na osnovu kog će moći da koristi Reddit sadržaj koji su napravili korisnici ovog foruma, kao veliku riznicu podataka za obuku AI modela

Reddit sadržaj kao „riznica podataka“ biće gorivo za Google veštačku inteligenciju

Internet forum Reddit počinje da licencira svoj sadržaj kompaniji Google kako bi joj pomogao u obuci njenih modela veštačke inteligencije, saopštile su kompanije, a posao je navodno vredan 60 miliona dolara godišnje. To znači da će Google imati pristup Data API-ju ovog foruma, kao i da će ogroman Reddit sadržaj koji prave njegovi korisnici, AI modeli tehnološkog giganta moći da koriste kao riznicu podataka odnose bazu informacija na kojoj se, između ostalog, obučavaju.

Google će sada imati efikasan i strukturiran pristup svežijim informacijama, kao i unapređenim signalima koji će nam pomoći da bolje razumemo Reddit sadržaj i da ga prikažemo, treniramo i na druge načine koristimo, na najtačnije i najrelevantnije načine“, ističe tehnološki gigant u saopštenju.

Pristup podacima foruma Reddit postao je sporno pitanje prošle godine kada je kompanija najavila da će početi da naplaćuje programerima korišćenje svog API-ja. Promene su rezultirale brisanjem Reddit aplikacija takozvane treće strane, odnosno alternativnih Reddit aplikacija koje su preglednije i jednostavnije za korišćenje u odnosu na originalnu, a koristi njen API (Application Programming Interface). To je dovelo i do protesta na celom sajtu tokom kojeg je hiljade podforuma privremeno nestalo.

Reddit je pravdao promene rekavši da su velike kompanije sa veštačkom inteligencijom izvlačile njegove podatke bez plaćanja. Sada izgleda kao da je forum zadovoljio svoje potrebe, pošto ugovor koji je napravio sa kompanijom Google nema malu vrednost, tvrde insajderi.

U Reddit saopštenju, međutim, piše da novi ugovor ipak „ne menja uslove korišćenja Reddit Data API-ja ili Uslove za programere“, te da pristup API-ju ostaje besplatan za nekomercijalnu upotrebu.

Iako ni jedna, ni druga kompanija nisu otkrile detalje samog dogovora, portal Bloomberg je još prošle nedelje objavio da je Reddit postigao licencni ugovor sa „velikom AI kompanijom vredan 60 miliona doalara godišnje“. Ubrzo potom, vrednost ugovora je potvrdila i novinska agencija Reuters, koja je inače i prva izvestila o tome da je „velika AI kompanija“ o kojoj je pisao Bloomberg u stvari Google.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Odličan izbor! Modeli će biti trenirani po najtoksičnijem mogućem modalitetu. 🥰

  2. MegaSkot

    Mozda za nase podneblje da se skenira ana.rs?

  3. panther_

    sadrzaj reddita za ai? pa to ce samo da uspori razvoj istog :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi