Nova OpenAI saga: glavni naučnik kompanije Ilja Sutskever ipak napušta kompaniju

Suosnivač i glavni OpenAI naučnik kompanije Ilja Sutskever, koji je inače podržao davanje otkaza glavnom čoveku firme Semu Altmanu, sada napušta kompaniju

Nova OpenAI saga: glavni naučnik kompanije Ilja Sutskever ipak napušta kompaniju

Posle više od jedne decenije, Ilja Sutskever, glavni naučnik kompanije OpenAI napušta firmu i prelazi na projekat koji mu je „lično značajan”. On je uveren da će OpenAI „izgraditi veštačku opštu inteligenciju koja je bezbedna i korisna” pod vođstvom generalnog direktora Sem Altmana, potpredsednika Grega Brokmana i izvršne direktorke Mire Murati.

Sutskever je ovo izjavio iako je prethodno bio jedan od glavnih u kompaniji koji su zbog nepoverenja u Altmonove sposobnosti da na bezbedan način vodi OpenAI, podržali „prevrat“, odnosno Altmanovo otpuštanje, koje je izazvalo krizu i velike sumnje u tehnološkom svetu.

Sem Altman nazvao je na svom Twitter (X) profilu Sutskevera jednim od „najvećih umova generacije” i pripisao mu zasluge za rad u kompaniji. Prethodni direktor istraživanja OpenAI Jakub Pačoki, koji je vodio razvoj GPT-4 i OpenAI Five, preuzeo je sada mesto glavnog naučnika.

Dok Altman i Sutskever sada hvale jedan drugog, oni su prošle godine bili upleteni u najveći skandal kompanije. Naime, u novembru prošle godine, odbor direktora otpustio je Altmana i predsednika kompanije Grega Brokmana, zato što „upravni odbor više nema poverenja u Altmanovu sposobnost da nastavi da vodi OpenAI”.

Sutskever, koji je tada bio član upravnog odbora, bio je umešan u njihovu smenu i bio je taj koji je tražio od Altmana i Brokkmana odvojene sastanke na kojima ih je obavestio o smeni. Prema dostupnim izveštajima koji su izašli u to vreme, Altman i Sutskever su se najviše zamerili zbgo toga što se OpenAI razvijao neverovatnom brzinom i što je komercijalizovao svoju generativnu AI tehnologiju, koja sa sobom potencijalno nosi opasnosti po čovečanstvo.

I Altman i Brokman su vraćeni na posao samo par dana kasnije nakon što su otpušteni, a prvobitni upravni odbor je raspušten i zamenjen novim. Sutskever je na platformi X (bivši Twitter) tada potom objavio da „duboko žali zbog svog učešća u akcijama odbora” i da će sve učiniti da ponovo ujedini kompaniju. Ipak, sada deluje da neće.

On se posle toga povukao sa svoje uloge člana odbora, i dok je ostao na mestu glavnog naučnika, The New York Times tvrdi da se on zapravo nikada nije vratio na posao.

Sutskever je u najnovijem razvoju događaja, rekao da prelazi na novi projekat, koji je za njega „veoma lično značajan”, šta god da to u ovom trenutku znači. Kada je u pitanju kompanija OpenAI, ona je nedavno predstavila GPT Omni (GPT-4o), AI model za koji tvrdi da može da prepozna emocije i da obrađuje sliku i generiše izlazne informacije kroz tekst, zvuk i sliku.

Cela priča u vezi sa Altmanovim otpuštanjem i ponovnim vraćanjem na posao u samo nekoliko dana, novim razvojem događaja dodatno podgreva sve učestalija pitanja o tome šta je tim komapanije zapravo otkrio u vezi sa AI i koga je to uplašilo, a koga oduševilo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi