Kraj sage: Altman se vraća u OpenAI kao izvršni direktor pet dana nakon otpuštanja

Posle pokušaja puča upravnog odbora jedne od najpoznatijih kompanija za veštačku inteligenciju, njen bivši izvršni direktor Sem Altman se vraća na čelo OpenAI

Kraj sage: Altman se vraća u OpenAI kao izvršni direktor pet dana nakon otpuštanja

Sem Altman se vraća na čelo kompanije OpenAI, pet dana nakon što je ga je upravni odbor smenio sa pozicije izvršnog direktora što je potom napravilo čitavu lavinu događaja u svetu biznisa sa tehnologijom i veštačkom inteligencijom. Uz Altmana, u kompaniju se vraća i Greg Brokman koji je zajedno sa njim učestvovao u osnivanju kompanije, a u petak je dao ostavku u znak protesta zbog odluke odbora.

Odluku je objavila sama kompanija na svom zvaničnom Twitter (X) nalogu rekavši da ima „načelni dogovor“ o Altmanom vraćanju na poziciju izvršnog direktora zajedno sa novim odborom kog čine dva nova člana i jedan iz prethodnog koji je učestvovao u Altmanovom otkazu.

Kako navode mediji, jedini posao novog odbora biće u stvari da proverava i imenuje novi stalni odbor sa najviše devet članova koji će kontrolisati upravljanje kompanije. Jedno od tih mesta navodno želi i kompanija Microsoft, kao i sam Altman, piše The Verge.

Microsoft je takođe učestvovao u ovoj sagi koja traje od petka prošle nedelje, samim tim što je jedan od najvećih ulagača u OpenAI, a nakon vesti o Altmanovoj smeni, zaposlio je i njega i Brokmana kao predvodnike tima njegovog „naprednog“ odeljenja za veštačku inteligenciju. Jedan od čelnika Microsoft kompanije Satija Nadela napisao je tada da je uzbuđen što će raditi sa Altmanom i Brokmanom, ali i da gigant nastavlja partnerstvo sa kompanijom OpenAI.

Altman je sa druge strane, potvrdio vest  o vraćanju u firmu u odvojenoj Twitter objavi napisavši da se „raduje povratku u OpenAI sa novim odborom i Satijinom podrškom i izgradnji njihovog snažnog partnerstva“. To znači da Altman ipak neće raditi u kompaniji Microsoft (barem ne direktno i zvanično), iako je u objavi napisao da je odluka da se pridruži ovom gigantu u to vreme bila najbolja za njega i njegov tim, s obzirom na prethodna dešavanja.

Nadela se takođe oglasio i napisao da su on, Altman i Brokman razgovarali, te da su se složili da „oni imaju ključnu ulogu“ u radu OpenAI i njenoj misiji.

Verujemo da je ovo prvi suštinski korak na putu ka stabilnijoj, dobro informisanoj i efikasnijoj upravi“, kaže jedan od Microsoft čelnika.

Još jedan veliki investitor u OpenAI, Thrive Capital takođe je objavio da je Altmanov povratak „najbolji ishod za kompaniju, njene zaposlene i one koji grade svoje tehnologije i svet u celini“. Posle ovih objava o povratku, Helen Toner, koja je navodno pokrenula zbacivanje Altmana, napisala je kao odgovor na kompanijsku objavu da je „sada došlo vreme da se svi naspavamo“.

Altman se vraća, ali kako je uopšte otišao?

Raspored dešavanja od prošlog petka do danas „gutaju“ se kao neka telenovela. Sve je počelo neočekivanim otpuštanjem izvršnog direktora kompanije OpenAI kasno u petak popodne, kada je upravni odbor objavio da je morao da otpusti Altmana jer on nije bio dosledno transparentan u komunikaciji sa odborom, što je dalje uticalo na sposobnosti odbora da obavlja svoje dužnosti.

U blog objavi kompanije navedeno je „odbor više nema poverenja u Altmanovu sposobnost da vodi OpenAI“. To je potom šokiralo svetsku javnost i posebno tehnološke krugove. Zatim je u znak protesta, Greg Brokman koji je zajedno sa Altmanom učestvovao u osnivanju kompanije i bio njen predsednik, dao ostavku.

Drama se nastavila tokom vikenda, jer su čelnici Microsoft kompanije navodno bili „besni“ zbog odluke, posebno zato što su obavešteni samo nekoliko minuta pre nego što je odluka javno objavljena. Satija Nadela, jedan od čelnika ovog giganta i najvećeg ulagača u OpenAI objavio je potom da Microsoft „ostaje posvećen“ partnerstvu sa startapom ali istovremeno je objavio da zapošljava Altmana i Brokmana u svojoj kompaniji.

Odbor je u međuvremenu imenovao vršioca dužnosti izvršnog direktora Miru Murati, prethodno glavnu tehnološku direktorku kompanije. Međutim, ona se nije zadržala dugo na ovoj funkciji, jer je odbor odlučio da na njeno mesto, kao privremenog izvršnog direktora postavi Emeta Šira, osnivača platforme Twitch.

Zatim su skoro svi zaposleni OpenAI uputili pismo odboru kompanije preteći ostavkom i prelaskom u Microsoft, ukoliko firma ne vrati Altmana na mesto izvršnog direktora. Zanimljivo je da su na listi potpisnika ovog pisma bili upravo Murati, prethodno imenovana na vršioca dužnost, a još čudnije i Ilija Sutskever, glavni naučnik OpenAI, koji je navodno predvodio napore za Altmanovu smenu.

Sutskever je preuzeo odgovornost za situaciju rekavši da mu je žao što je učestvovao u „haosu“, a novi privremeni direktor Šir je takođe zapretio da će se povući sa mesta direktora rekavši da je Altmanovo otpuštanje veoma loše rešeno.

Mediji su juče objavili da Altman navodno ponovo pregovara o povratku u firmu, ali izgledalo je da od tog dogovora nema ništa i da će on zaista svoju karijeru nastaviti u Microsoft kompaniji. Međutim, jutros su nas sačekale drugačije vesti, nakon što su čelnici ovog giganta izgleda umešali prste i vratili Altmana na čelo startapa u koji ulažu više od 10 milijardi dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi