ChatGPT kreator OpenAI zarađuje 80 miliona dolara mesečno

Startap kompanija koja je popularizovala veštačku inteligenciju, odnosno ChatGPT kreator OpenAI navodno zarađuje čak 80 miliona dolara mesečno

ChatGPT kreator OpenAI zarađuje 80 miliona dolara mesečno

Tvorac popularnog bota veštačke inteligencije, tačnije ChatGPT kreator OpenAI taba put ka godišnjem prihodu od milijardu i više dolara, jer navodno zarađuje 80 miliona samo na mesečnom nivou.

Ovakva zarada mogla bi da pomogne kompaniji da nadoknadi prošlogodišnje gubitke koji su se udvostručili na 540 miliona dolara, piše Fortune. Detalji otkrivaju da ChatGPT kreator OpenAI u stvari premašuje brojke o prihodima koje je kompanija ranije dala akcionarima.

Tempo ostvarivanja prihoda od 80 miliona dolara na mesečnom nivou, tako prkosi ranijim očekivanjima kompanije da će prekretnica godišnjeg prihoda od milijardu dolara biti dostignuta do 2024. godine.

Ovaj meteorski rast je s jedne strane zaprepašćujući, s obzirom na to da je prošle godine startap na godišnjem nivou ostvario samo 28 miliona dolara. S druge strane je prelaženje milijarde godišnjeg prihoda donekle očekivano s obzirom na to da je ChatGPT ranije ove godine postao najbrže rastuća aplikacija u istoriji.

Naravno, tome treba dodati i informaciju da korišćenje bota više nije u potpunosti besplatno kao što je to bio slučaj pri njegovom lansiranju. Uprkos tome, ChatGPT sposobnosti da oponaša ljudski razgovor i obavlja zadatke poput pisanja, programiranja i analiziranja najrazličitijih tema stvorila je svetsku atrakciju. Ne samo da su svi pohrlili da koriste bota, već je to nateralo i druge kompanije da se utrkuju u razvoju sopstvenih velikih jezički modela (LLM) veštačke inteligencije (AI).

To je osim slave, očigledno donelo i ozbiljne prihode, a sada bi oni mogli da se iskoriste za nadoknadu prošlogodišnjih gubitaka.

Portparol OpenAI nije odmah bio dostupan da komentariše zaradu kompanije, a finansijske detalje prvi put je objavio portal The Information.

Usluge ove AI kompanije ogledaju se u više modela veštačke inteligencija na kojima četbotovi rade, kao i u više pretplatničkih varijanti koje omogućavaju određene pogodnosti. Na primer, startap je ove nedelje lansirao ChatGPT Enterprise kao još jednu poslovnu verziju bota sa navodno poboljšanim bezbednosnim karakteristikama i privatnošću.

Lansiranje ove verzije usledilo je sedam meseci nakon što je ChatGPT kreator OpenAI uveo premijum pretplatničku uslugu za najposvećenije korisnike, koja košta čak 42 dolara mesečno.

Naravno i dalje postoji besplatna verzija ChatGPT bota, ali on nije baziran na najnaprednijem GPT-4 modelu, već na 3 i 3.5 verzijama. Uz to, besplatni bot ograničen je na internet do 2021. godine, što znači da ne može obezbediti informacije u realnom vremenu.

Međutim, ova kompanija zarađuje i preko prodaje API pristupa za svoj model veštačke inteligencije drugim kompanijama. Jedna od tih kompanija je i Microsoft, ali prema ugovoru, tehnološki gigant ima pravo na 75 posto profita startapa i to sve dok se njegova ulaganja od 13 milijardi dolara u OpenAI ne otplate. Glavni čovek OpenAI kompanije Sem Altman navodno očekuje da će ga, međutim, AI ambicije koštati još 100 milijardi dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi