OpenAI navodno razvija napredni AI model koji povezuje 10 miliona Nvidia GPU-ova

Startap OpenAI navodno radi na naprednom modelu AI računarstva koji bi mogao da kombinuje 10 miliona Nvidia GPU-ova za daleko naprednije metode mašinske obuke

OpenAI navodno razvija napredni AI model koji povezuje 10 miliona Nvidia GPU-ova

Tvorac popularnog četbota veštačke inteligencije ChatGPT, startap kompanija OpenAI navodno radi na daleko naprednijem modelu AI računarstva za koji bi mogla da poveže, ne hiljade, već čak 10 miliona Nvidia GPU-ova, piše Wccftech.

Do sada su popularni dizajner čipova Nvidia i startap OpenAI sarađivali na modelu veštačke inteligencije GPT-4 koji koristi nekoliko hiljada AI Nvidia GPU-ova. Nedavno su se pojavile informacije da je Nvidia isporučila oko 20 hiljada potpuno novih AI GPU-ova za ovaj startap, a to je izgleda samo vrh ledenog brega.

Biznismen i osnivač kineskog internet pretraživača Sogou Vang Siačuan tvrdi da OpenAI ima ambiciju da na svom sledećem naprednijem AI modelu, poveže nekoliko miliona GPU-ova koji će raditi zajedno. Sama brojka od 100 hiljada već zvuči kao velika stvar, a kamoli cifra koja podrazumeva milione.

S obzirom na to, Vang želi da napravi dobar kineski odgovor i zato investira u svoju firmu za veštačku inteligenciju Baichuan Intelligence tvrdeći da Kina pod hitno mora da napravi sopstveni OpenAI.

Milioni AI GPU-ova su astronomski u smislu obima, a uzevši u obzir da je trenutni kapacitet produkcije kompanije Nvidia ograničen na oko milion procesora godišnje, Vangov odgovor ima još oko deset godina da se pozicionira kao relevatna kineska konkurencija.

Ukoliko se njegove tvrdnje ispostave kao tačne, sistem sa milionskim AI GPU-ovima predstavljao bi pravo tehnološko čudo, iako iz ovog ugla deluje nestvarno zbog prepreka kao što su cene i poteškoće u proizvodnji.

Ipak, posmatrajući svetsku trku na polju dominacije veštačke inteligencije između softverskih i hardverskih kompanija koje pokušavaju da nadmaše jedna drugu i koja se sve više ubrzava, OpenAI i Nvidia možda i ranije, pre svih ostvare ovu veliku ambiciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi