Sankcije i čipovi: Nvidia, Intel i Qualcomm zahtevaju od SAD ublažavanje odnosa sa Kinom

Direktori američkih kompanija Nvidia, Intel i Qualcomm na sastanku sa zvaničnicima SAD lobirali su za ublažavanje odnosa sa Kinom kada su u pitanju čipovi

Sankcije i čipovi: Nvidia, Intel i Qualcomm zahtevaju od SAD ublažavanje odnosa sa Kinom

Boreći se za svoj ekonomski opstanak, izvršni direktori poznatih tehnoloških kompanija Nvidia, Intel i Qualcomm išli su na sastanak sa zvaničnicima SAD kako bi lobirali za ublažavanje odnosa sa Kinom u industriji čipova, piše Wccftech.

Sankcijama SAD su osim same države Kine, pogođene i direktno američke kompanije koje posluju na ovom polju, s obzirom na to da Kina predstavlja veliki deo njihovog tržišta.

Potez ovih kompanija dolazi posle novih najava da administracija američkog predsednika planira da uvede nova izvozna ograničenja ka Kini i to uglavnom ona usmerena na brzo rastuću industriju naprednih poluprovodnika. Sastanku su prisustvovali direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, sekretarka za trgovinu Đina Rejmondo kao i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Lael Brajnard.

Iako nema mnogo detalja o samom sastanku, jasno je da direktori kompanija imaju za cilj da pokušaju da spreče SAD da uvedu bilo kakve dodatne mere koje bi još srozale njihovu ulogu na kineskom tržištu i samim tim kapital koji ostvaruju.

Od tri pomenuta tehnološka giganta, Qualcomm potencijalno najgore prolazi, s obzirom na to da 60 posto poslovnog prihoda ovoj firmi dolazi upravo iz Kine, piše Bloomberg. S druge strane, ni Nvidia kompaniji ne upada „kašika u med“ jer ona ostvaruje 20 posto svog prihoda u ovoj azijskoj državi. Uz to, analitičari upozoravaju da će kompanija imati najmanje 10 odsto finansijskog pada ukoliko SAD odluči da nastavi sa izvoznim ograničenjima. Proizvode ove kompanije takođe prate skokovi u cenama od kako su se pojavile glasine o strožim sankcijama.

Intel takođe upada u probleme jer je nedavno otkrio svoje Habana Gaudi 2 akceleratore koji bi trebalo da budu zamena za Nvidia A800 čipove na kineskom tržištu. Međutim, ovi planovi takođe padaju u vodu ukoliko se sankcije pooštre.

Upadljivo je da sastanku nije prisustvovala Lisa Su, direktorka još jedne poznate kompanije koja posluje na ovom polju – AMD. Ona je trenutno na poslovnom putu u Tajvanu gde pokušava da ostvari nove poslovne planove.

Uz Nvidia, Intel i Qulacomm i stručnjaci apeluju na SAD

Osim kompanija, i stručnjaci upozoravaju SAD da bi nastavak tenzija na relaciji sa Kinom u poluprovodničkoj industriji moglo imati fatalne posledice, ne samo po globalni lanac snabdevanja već i posredno po američku ekonomiju. Na taj način objašnjavaju, mogao bi se desiti i sasvim suprotan efekat od izolacije Kine u čip industriji, gde bi se ona u stvari mogla postaviti kao još jači tehnološki svetski lider koji bi parirao SAD.

Udruženje industrije poluprovodnika (SIA) je takođe pozvalo američku administraciju da se uzdrži od daljih ograničenja, te da sa Kinom umesto eskalacije trgovinskog rata „gradi odnos kroz dijalog“.

Sankcije koje je SAD uvela Kini pokrenule su čitavu lavinu dešavanja u industriji, utičući tako i na Evropsku uniju, koja upada u dodatne probleme ukoliko se konačno okrene jednoj ili drugoj strani. Novim ograničenjima, borba za tehnološku nadmoć će se dodatno zahuktati i definitivno će uticati i na geopolitičku situaciju u svetu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi