AMD žarko želi drugog dobavljača, TSMC cene otišle u nebo, a Samsung vreba iz prikrajka

Proizvodnja silicijuma za procesore je tokom proteklih par godina skočila u nebesa, zbog čega glavne kompanije za dizajn procesora i procesorskih rešenja, očajnički traže alternativu. AMD je jedan od njih.

AMD žarko želi drugog dobavljača, TSMC cene otišle u nebo, a Samsung vreba iz prikrajka

Oni sa dužim IT stažom pamte vremena kada je AMD raspolagao sopstvenim pogonima za proizvodnju silicijuma koji se koristi prilikom izrade procesora. U međuvremenu je proizvodnju prodao kompaniji GlobalFoundries. Istovremeno je postao kupac nekada sopstvene proizvodnje ali se tokom vremena „prešaltao“ na TSMC. Zapravo sve dok je još uvek bila aktuelna proizvodnja 14 nm proizvoda, AMD se držao partnerstva sa kompanijom GlobalFoundries, uprkos sve većim izazovima u pogledu prinosa ispravnih jedinica što je vremenom sve više opterećivalo njihov poslovni odnos.

Obzirom na kompleksnost razvoja procesa izrade čipova savremenom tehnologijom, a motivisan činjenicom da GlobalFoundries nije mogao da drži korak sa vodećim kompanijama iz ove oblasti, AMD je prelaskom na 7 nm tehnologiju, bio primoran da se u potpunosti osloni na usluge kompanije TSMC.

TSMC je tokom višegodišnjeg razvoja tehnologije proizvodnje postao vodeći svetski proizvođač silicijumskog „kolača“ za proizvodnju čipova. Proizvodni kapaciteti i kvalitet proizvoda su bez premca u ovom delu industrije, čime je stekao reputaciju partera od poverenja. Ova činjenica je naročito došla do izražaja tokom perioda COVID-19 krize sa snabdevanjem tržišta čipova.

Loša strana svojevrsne monopolizacije tržišta od strane tajvanskog proizvođača je da su se vodeće IT kompanije utrkivale za kupovinu njihovih proizvoda, a što je dovelo do osetnog skoka cena koji je sa druge strane opteretio cene proizvoda njegovih najvećih kupaca i to u priličnoj meri.

TSMC praktično drži monopol

Kompanija AMD je sve prethodno izrečeno, dobro osetila na svojoj koži. Svakako nije jedina iz IT industrije koja se suočava sa istim problemom. Zbog toga AMD očajnički nastoji da pronađe alternativu jer osim potrebnih količina silicijuma za proizvodnju čipova, visina troškova kroz cenu koštanja proizvodnje je svakako bitan motiv za ovu vrstu odluke. Otuda AMD već nekoliko godina gleda u pravcu kompanije Samsung.

Južnokorejski elektronski gigant je trenutno jedna od retkih kompanija na svetu koja ima kapacitete i resurse da se suprotstavi tajvanskom TSMC-u. Međutim, tokom proteklih par godina Samsung je imao velikih problema sa kvalitetom proizvodnje i stopom prinosa ispravnih čipova. To je dovelo do problema jer nikako nije mogao da garantuje kupcima potrebne količine ispravnih čipova.

Uprkos nastojanjima Samsung menadžmenta da tokom proteklih godina stabilizuje kvalitet proizvodnje, to se nije desilo. Do te mere da su i njihovi sopstveni Samsung čipovi što zbog kvaliteta proizvodnje i samog dizajna Exynos procesora ostali van „flegšip“ Galaxy modela, u čijem srcu su kucali procesori glavnog konkurenta kompanije Qualcomm. O drugim velikim OEM kupcima da i ne govorimo, uglavnom su u širokom krugu zaobilazili proizvodna postrojenja kompanije Samsung. Ipak, AMD je nastojao tokom svog ovog vremena da održi prilično bliske odnose sa južnokorejskim gigantom jer je znao da će kad tad, uspeti da stabilizuju proizvodnju.

Upravo to se dešava ove godine i polako se naslućuje da će Samsung problemi u proizvodnji biti brzo prevaziđeni. Očekuje se da južnokorejska kompanija bukvalno procveta na polju proizvodnje silicijuma nakon svih ovih godina ulaganja i prevazilaženja problema. Na redu je da uberu plodove svoga truda. AMD je tu da među prvima oseti blagodeti alternativnih izvora silicijuma za svoje procesore.

Unapređenje proizvodnje Samsung silicijuma je dobra vest za sve u IT industriji

Pre nekoliko dana, pojavila se vest da je Samsung uspeo da značajno popravi stopu prinosa ispravnih čipova u proizvodnji 4 nm silicijuma sa 60% na 75% što je veoma blizu onoga što postiže TSMC (80%).

Napretkom kvaliteta stope prinosa u proizvodnji čipova i uz niže cene od konkurentskog TSMC-a, Samsung odjednom postaje igrač na koga svi računaju. AMD je konačno našao alternativu jer tako očajnički mu je potrebno da smanji troškove u proizvodnji Ryzen i Radeon procesora koji trenutno izlaze isključivo sa TSMC proizvodnih traka. Konačno je u mogućnosti da prekine potpunu zavisnost od tajvanskog proizvođača jer do sada nije postojala alternativa. Slično je i sa ostalim kompanijama koji se bave dizajnom naprednih procesora jer će uspon Samsunga omogućiti pregovore o sniženju cena TSMC porudžbina, prenosi Fast Technology News.

Nije tajna da je AMD uveliko u pregovorima sa kompanijom Samsung u vezi OEM saradnje ali trenutno nije jasno koji bi se procesori proizvodili u pogonima južnokorejske kompanije. Jedno je sigurno, to svakako neće biti najbolji i najbrži modeli procesora jer i pored svega Samsung produkcija još uvek nije spremna, niti je na zahtevanom nivou proizvodnje „flegšip“ procesora.

Međutim, Samsung bi mogao da bude važan snabdevač u kategoriji „mejnstrim“ procesora i grafičkih karti što je svakako veoma važno za kompaniju AMD.

Na tržištu čipova koji koriste zahtevniji proces izrade ispod 7 nm, TSMC je i dalje neprikosnoven i praktično drži 90% tržišta, pa je otuda zavisnost za proizvodima ove kompanije ogromna. Tolika da skoro drži monopol. Zbog toga ne iznenađuje što AMD aktivno traži alternativnog dobavljača. I nije jedini jer i slične kompanije poput onih kao što su: Nividia, Qualcomm i MediaTek, gledaju i posluju na isti način.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi