OpenAI zaposleni prete ostavkama i prelaskom u Microsoft u velikom broju

Nakon turbulentnog vikenda za kompaniju koja je popularizovala veštačku inteligenciju, OpenAI zaposleni prete ostavkama i prelaskom u Microsoft u stotinama

OpenAI zaposleni prete ostavkama i prelaskom u Microsoft u velikom broju

Više od 700 radnika startapa OpenAI namerava da se pridruži bivšem izvršnom direktoru i suosnivaču te kompanije Semu Altmanu u firmi Microsoft, ukoliko nova uprava kompanije ne vrati Altmana na poziciju sa koje je nedavno smenjen. U pismu upućenom novoj upravi, OpenAI zaposleni prete ostavkama i tvrde da „Microsoft garantuje da postoje radna mesta za sve njih ukoliko odluče da mu se pridruže“.

Međutim, s obzirom na to da je nova uprava već saopštila da je ostaje i da je imenovala novog izvršnog direktora, izgleda kao da je Microsoft izgleda već pronašao nekoliko stotina novih zaposlenih, pod uslovom da su navodi o garancijama tačni.

OpenAI zaposleni koji su potpisali pismo optužuju upravu kompanije da ugrožava njihov rad i „potkopava njihovu misiju i kompaniju“. Odbacuju i ideju da je OpenAI prebrzo napredovao bez brige o bezbednosti.

Naš rad na bezbednosti i upravljanju veštačkom inteligencijom oblikuje globalne norme“, navode oni.

Kako piše portal Wired, trenutno 700 potpisnika, a pismo radnici i dalje potpisuju. Upozorenje je, međutim, izgleda sastavljeno pre vesti o tome da je postavljena nova uprava, što sugeriše da je ono u opticaju već od trenutka kada je Altman smenjen. To takođe znači da je možda prekasno za novu upravu OpenAI da postupi prema zahtevima zaposlenih, ukoliko uopšte postoji opcija za ispunjenje zahteva.

Glavni naučnik OpenAI Ilija Sutskever koji je navodno predvodio napore za smenu Altmana, objavio je na svom Twitter (X) nalogu da mu je žao zbog haosa unutar kompanije. Ipak, čudno je što je njegovo ime takođe na listi onih koji prete ostavkama.

Microsoft je sada formirao poseban „napredni AI tim za istraživanje veštačke inteligencije“ kako bi zaposlio brojne bivše zaposlene iz OpenAI, a Altman je postavljen na poziciju vođe tima ovog odeljenja. To je neobičan potez za Microsoft, budući da kompanija obično koristi titulu izvršnog direktora samo za vođe velikih odeljenja kao što je Microsoft Gaming ili kupljenih kompanija kao LinkedIn i GitHub. Zaposleni iz OpenAI jasno su stavili do znanja da Microsoft ovo tretira kao veliku akviziciju, obezbeđujući im otvorena radna mesta kako bi se pridružili Altmanu i njegovom novom Microsoft timu.

Angažovanje Altmana stiglo je samo nekoliko sati nakon što pregovori sa upravom OpenAI nisu uspeli da ga vrate na mesto izvršnog direktora tokom vikenda. Umesto toga, bivši izvršni direktor platforme Twitch i njen suosnivač Emet Šir imenovan je za novog privremenog izvršnog OpenAI direktora. On će zameniti Miru Murati, koja je postavljena takođe kao privremeni izvršni direktor firme nakon iznenadnog otpuštanja Altmana. Murati je, inače, sada takođe na vrhu liste zaposlenih iz OpenAI koji prete prelaskom u Microsoft.

Trenutno nije jasno ko zapravo stoji iza događaja u OpenAI i da li se to desilo zbog interesa nekih drugih tehnoloških kompanija. Treba primetiti i da je novi Microsoft AI tim na čijem je čelu Altman, stvoren samo nedelju dana nakon što je ovaj gigant najavio sopstvene AI čipove koji će se koristiti za obuku velikih jezičkih modela.

Neki insajderski izveštaji navode da je Altman navodno investitorima predstavio, novi, odvojeni startap za izgradnju prilagođenih AI čipova, izvestio je The New York Times. Da li će OpenAI uspeti da se izbori sa izazovima koji se pred njom nalaze, pokazaće nam naredni period, što će naravno uticati i na razvoj i upotrebu jednog od najpopularnijih četbotova veštačke inteligencije – ChatGPT.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi