Potpuno neočekivano, OpenAI smenio Sema Altmana sa pozicije izvršnog direktora

Sem Altman, suosnivač i izvršni direktor kompanije OpenAI, smenjen je od strane upravnog odbora kompanije, što je šokiralo svetske biznis krugove.

Potpuno neočekivano, OpenAI smenio Sema Altmana sa pozicije izvršnog direktora

U iznenađujućem obrtu događaja, Sem Altman, suosnivač i izvršni direktor kompanije OpenAI, smenjen je od strane upravnog odbora kompanije. Odluka je doneta zbog zabrinutosti da Altman nije bio dosledno transparentan u komunikaciji sa odborom, što je ometalo sposobnost odbora da obavlja svoje dužnosti.

U blog postu objavljenom u petak, OpenAI je navela: “Odbor više nema poverenja u njegovu sposobnost da nastavi vođenje OpenAI.” Ova iznenadna objava šokirala je i javnost i zaposlene u OpenAI, koji su saznali za Altmanovo otpuštanje istovremeno kada i ostatak sveta.

Mira Murati, glavna tehnološka direktorka OpenAI, preuzima funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora odmah. Kompanija će pokrenuti potragu za stalnim naslednikom koji će voditi organizaciju. Odeljenje za komunikacije OpenAI odbilo je dodatne komentare kada ih je kontaktirao The Verge.

Altman dao kratak osvrt na odlazak iz OpenAI kompanije

U svojoj izjavi povodom ove situacije, Altman je objavio na X (ranije Twitteru): “Voleo sam svoje vreme provedeno u kompaniji. Bilo je transformišuće za mene lično, i nadam se malo i za svet. Najviše sam voleo raditi sa tako talentovanim ljudima. Imaću više toga da kažem o tome šta sledi nešto kasnije.”

Altmanov nagli odlazak predstavlja značajan događaj za kompaniju, s obzirom da je on bio javno lice organizacije, posebno tokom prošlonedeljne DevDay konferencije gde su predstavljene bitne novine kako bi se pariralo velikim tehnološkim kompanijama poput Microsoft-a i Google-a. Altman, koji je odigrao ključnu ulogu u uspehu OpenAI, takođe je nedavno govorio na konferenciji Asia-Pacific Economic Cooperation.

Uprkos ovoj smeni, Microsoft, glavni investitor, potvrdio je svoje opredeljenje za partnerstvo. Frank Shaw, portparol kompanije Microsoft, izjavio je: “Imamo dugoročno partnerstvo sa OpenAI, i Microsoft ostaje posvećen Miri i njihovom timu dok donosimo sledeću eru veštačke inteligencije našim korisnicima.”

Kruže glasine da je Altman razgovarao sa Jony Iveom, bivšim šefom dizajna kompanije Apple, o stvaranju “iPhonea veštačke inteligencije“, mada je Altman umanjio ove glasine tokom nedavne konferencije Wall Street Journal-a. Takođe, Altman je najveći akcionar u kompaniji Humane, koja je nedavno lansirala svoj Humane AI Pin.

I to nije sve. Kompanija koja je najpoznatija po svom AI proizvodu ChatGPT, najavila je da će suosnivač Greg Brockman napustiti funkciju predsednika odbora, mada će ostati u kompaniji. Promene u rukovodstvu označavaju značajno poglavlje u kompaniji OpenAI, podstičući spekulacije o budućnosti jednih od najuticajnijih igrača u svetu veštačke inteligencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi