Microsoft zabranio zaposlenima da koriste ChatGPT, navodno zbog bezbednosnih razloga

Popularni AI četbot ChatGPT opet je tema javnosti, ali ovaj put zbog navodnih bezbednosnih propusta jer je Microsoft zabranio zaposlenima da ga koriste

Microsoft zabranio zaposlenima da koriste ChatGPT, navodno zbog bezbednosnih razloga

Četbot veštačke inteligencije (AI) ChatGPT još jednom ispunjava novinske naslove, ali ovaj put jer je navodno jedan od najvećih investitora u njegovog tvorca, gigant Microsoft zabranio zaposlenima da ga koriste na određeno vreme iz bezbednosnih razloga. To se dešava samo par dana nakon što je kompanija OpenAI koja je i lansirala ChatGPT, otvorila svoju prvu konferenciju za programere posvećenu AI proizvodima, na kojoj je učestvovao i njen investitor.

Microsoft je navodno pravilo o privremenoj zabrani objavio i na svom internom sajtu, a izgleda je i onemogućio korporativnim uređajima da pristupe ovom četbotu, piše CNBC. Potez dolazi usled zabrinutosti za podatke, kao što je to bio slučaj i sa mnogim kompanijama u svetu, ali sada posebno začuđava jer je ova kompanija najveći i najistaknutiji investitor u OpenAI.

Tehnološki gigant u januaru ove godine obavezao se da će uložiti još 10 milijardi dolara u kompaniju koja je stvorila ChatGPT, nakon što je u prošlosti već investirao tri milijarde. Uz to, alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji koju je Microsoft uveo za svoje proizvode, kao što je Bing četbot, takođe koriste veliki jezički model startapa OpenAI.

Međutim, uprkos svemu tome, Microsoft je navodno u internom objašnjenju saopštio da iako je investirao u OpenAI i iako ChatGPT ima ugrađene zaštitne mere za sprečavanje nepravilne upotrebe, to je „ipak spoljna usluga nezavisne kompanije“. Tako je savetovao svojim zaposlenima da „budu oprezni“, dodajući da to svakako važi i za druge eksterne usluge, uključujući AI generator slike Midjourney.

Privremena zabrana korišćenja ChatGPT bota u kompaniji je definitivno neočekivana, s obzirom na to da su njeni predstavnici učestvovali i na OpenAI konferenciji, ali ona je izgleda već okončana. CNBC tvrdi da je ubrzo posle objavljivanja ove informacije, Microsoft vratio pristup četbotu. Portparol kompanije kaže da je zabrana navodno greška, iako saveti zaposlenima o korišćenju takvih aplikacija, u kojima se eksplicitno pominje ChatGPT postoje.

U kompaniji su, kako tvrde, navodno testirali sisteme kontrole krajnjih tačaka velikih jezičkih modela i „nehotice su ih isključili za sve zaposlene“. Kako bi smanjili odjek u javnosti, Microsoft predstavnici istakli su da oni, naprotiv, podstiču svoje radnike i klijente da koriste usluge kao što su Bing Chat i ChatGPT. Ipak, očigledno je da zabrinutost postoji, čak i kod ovako velikih ulagača u same OpenAI proizvode, te ne bi bilo loše ipak pristupati ovim uslugama sa dozom predostrožnosti kada je u pitanju bezbednost podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. joojant200

    onaj m$ ai chat sto stize uz edge je tesko srr, a i lako je uvredljiv.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi