Na svakih 10 pitanja koje postavite, ChatGPT serveri popiju 1 litar vode

Dobro razmislite kada se igrate pitalica sa ChatGPT veštačkom inteligencijom, jer najnoviji podaci kažu da na svakih vaših 10 pitanja, ChatGPT serveri potroše litar vode za hlađenje hardvera

Na svakih 10 pitanja koje postavite, ChatGPT serveri popiju 1 litar vode

Specijalno projektovan centar podataka koji je Microsoft otvorio posebno za OpenAI i namenjen je treningu veštačke inteligencije počeo je sa radom 2020. godine u američkoj državi Ajovi. Ono što najviše privlači pažnju u vezi ove ogromne baze podataka koja „hrani“ ChatGPT potrebnim podacima je nesumnjivo hardver od koga su konfigurisani moćni serveri. Čine ga više od 285.000 AMD InfiniBand centralnih procesora i više od 10.000 grafičkih procesora koji se koriste za pokretanje sistema.

Igranje sa ChatGPT čatbotom i 10 tvojih pitalica će potrošiti skoro 1 litar vode

Tako ogromna računarska snaga, sasvim prirodno troši mnogo električne energije i istovremeno oslobađa ogromnu količinu toplote. Da bi radno okruženje bilo hladno, a hardver zdrav, u centre podataka se upumpava voda neophodna za hlađenje servera.

Des Moines, gde je lociran ovaj veliki centar podataka, se nalazi na ušću reka Des Moines i Raycorn, koje obezbeđuju neophodnu vodu za hlađenje hardvera. Za količinu vode koja se potroši za odvođenje toplote sa servera, može se samo reći da je zapanjujuće velika.

Associated Press, navodi podatke do kojih je došao Shaolei Ren, istraživač sa Univerziteta u Kaliforniji, koji se bavi pitanjem uticaja AIGC proizvoda i tehnologije koja pokreće veštačku inteligenciju,  na životnu sredinu. Kasnije ove godine će objaviti rad u kojem će posebno istaći činjenicu da na svakih 5-50 pitanja postavljenih na ChatGPT-u, potroši se oko 500 ml vode.

Ovaj broj uključuje i indirektnu upotrebu vode kao što je voda za hlađenje koju koriste elektrane za napajanje centra sa bazama podataka. Tačna potrošnja će zavisiti od broja postavljenih pitanja, od lokacije servera i godišnjeg doba.

Kao što je gore pomenuto, Microsoft je priznao da je upotreba vode veliki trošak koji prati rad i obuku modela veštačke inteligencije. Od 2021. do 2022., njegova globalna potrošnja vode je porasla za 34%, što je veliko povećanje u poređenju sa prethodnom AIGC studijom.

U isto vreme, istraživači takođe kažu da situacija možda i nije tako loša kako izgleda na prvi pogled. Data centar se nalazi u Ajovi, gde su dnevne temperature relativno niske tokom većeg dela godine. Tek kada temperatura dostigne 29,3 stepena Celzijusa ili više, voda će početi da se crpi iz vodovodnog sistema radi hlađenja servera.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi