Microsoft patentira AI pametni ranac

Microsoft je podneo patent za pametni ranac opremljen AI tehnologijom koji bi proširio mogućnosti onoga što trenutno nude nosivi uređaji.

Microsoft patentira AI pametni ranac

Ranac je nesumnjivo jedan od najpraktičnijih izuma za nošenje stvari u pokretu i izbor mnogih, pogotovo onih koji imaju potrebu da sa sobom nose laptop, ili mnoštvo ličnih predmeta. Iako ne postoji ništa inteligentno u vezi rančeva (ako izuzmemo dobar i praktičan dizajn), Microsoft je izgleda rešio da to promeni i napravi pametni ranac opremljen veštačkom inteligencijom.

Kako prenosi MSPowerUser, u patentu koji je Microsoft podneo 2. maja 2023. Microsoft opisuje koncept pametnog ranca opremljenog AI tehnologijom. Ovaj nosivi uređaj bi nudio znatno više pametnih mogućnosti od pametnih satova, sa naprednim mogućnostima skeniranja okoline, razumevanja glasovnih komandi i obavljanja kontekstualnih zadataka.

U tu svrhu, ranac bi koristio senzore pritiska, mikrofon, kameru, GPS, kompas, barometar, biometričke senzore, zvučnik, ekran za vizuelnu indikaciju, procesor i druge dodatke.

U patentu, Microsoft funkcije potencijalnog ranca opisuje na sledeći način: “Ranac može primati kontekstualne glasovne komande od strane korisnika. One mogu uključivati ne-eksplicitne reference na objekte u okruženju. Ranac može koristiti senzore za razumevanje okruženja, veštačku inteligenciju za identifikaciju objekata u okolini, kao i glasovnog asistenta za obavljanje kontekstualnih zadataka kao odgovor na glasovnu komandu.

Kontekstualni zadatak može biti vezan za objekat u okruženju, a ranac može dati odgovor na kontekstualnu glasovnu komandu korisnika”. Kao primer praktične upotrebe patenta naveden je skijaš koji nosi AI ranac i izdaje mu pitanje u vezi staze, na šta ranac odgovara da je taj smer van granica i da je potrebno držati se desne strane kako bi se ostalo na stazi.

Ako se pitate da li je ovaj ranac nešto što bismo mogli videti na septembarskom eventu na kome Microsoft predstavlja nove uređaje, odgovor je ne. Put od podnošenja patenta do realnog uređaja je dug, a ne postoje garancije da će proizvod uopšte ugledati svetlost dana. Primera radi, među Microsoft patentima od kojih se odustalo su i telefon sa dvostrukim preklopom ili slušalice sa čitačem otiska prsta.

Iako AI ranac nećemo videti na eventu, Yusuf Mehdi, potpredsednik i šef marketinga za krajnje korisnike u Microsoftu potvrdio je u objavi na X (nekadašnji Twitter) da će kompanija podeliti brojne detalje u vezi svojih AI inovacija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi