Italija je blokirala ChatGPT, da li će i druge zemlje Evrope da urade to isto?

Italija je blokirala ChatGPT zbog brige oko privatnosti, i postala prva zapadna zemlja koja je to uradila. Da li će druge zemlje Evrope da slede njen primer?

Italija je blokirala ChatGPT, da li će i druge zemlje Evrope da urade to isto?

Regulatorno telo ove države koje se bavi zaštitom privatnosti je otvorilo istragu protiv kompanije OpenAI, koja razvija mega-popularan chatbot servis ChatGPT, zbog brige oko privatnosti, nakon što su procurili podaci koji sadrže konverzacije i informacije o plaćanju. Na taj način Italija je blokirala ChatGPT, dok ne ispune zahteve koji su postavljeni.

Od svog predstavljanja u novembru prošle godine, ChatGPT je oborio razne rekorde, uključujući i servis sa najbrže rastućom bazom korisnika na svetu. ChatGPT danas može da vam odgovori na gotovo svako pitanje, pa čak i da radi kompleksne kalkulacije, napravi sajt, generiše Windows serijski broj, ili da polaže ispite umesto vas. Sve o tome kako rade i koje su razlike između GPT modela pogledajte u našem detaljnom tekstu.

Briga oko veštačke inteligencije

Kako prenosi Euronews, postoji sve veća zabrinutost zbog potencijalnih rizika od veštačke inteligencije, uključujući njenu pretnju da ukloni mnoga radna mesta i širi dezinformacije.

Prošle nedelje, glavne ličnosti u tehnologiji, uključujući prvog čoveka Twitter društvene mreže, Ilona maska, pozvale su da se ove vrste AI sistema suspenduju zbog straha da je trka u njihovom razvoju izmakla kontroli.

Da li će i druge zemlje uskoro slediti taj primer i zabraniti ChatGPT?

Nakon odluke Italije da ograniči pristup chatbot-u, Evropska potrošačka organizacija (BEUC) poziva sve vlasti da pokrenu istragu oko rada svih velikih AI chatbot-ova. Pored Italije, ChatGPT je nedostupan u Kini, Iranu, Severnoj Koreji i Rusiji.

Glavna briga oko ChatGPT može se primetiti u izjavi Ursule Pači zamenice direktora BEUC-a, koja kaže: “Potrošači nisu spremni za ovu tehnologiju. Oni ne shvataju koliko manipulativna, koliko može biti varljiva. Oni ne shvataju da su informacije koje dobijaju možda pogrešne. Mislim da je ovaj incident sa ChatGPT-om veoma važan. To je neka vrsta poziva za buđenje za Evropsku uniju, jer iako evropske institucije rade na zakonu o veštačkoj inteligenciji, neće biti primenjiv još četiri godine. A videli smo koliko se brzo razvijaju ovakvi sistemi.“

Evropska komisija trenutno raspravlja o prvom zakonu na svetu o veštačkoj inteligenciji pod nazivom Zakon o AI (veštačkoj inteligenciji). Sa druge strane, Margaret Vestager, izvršna potpredsednica Evropske komisije kaže da zabrana razvoja sistema veštačke inteligencije nije dobra.

Irska, UK, Nemačka i Francuska razmišljaju o istragama

Irska komisija za zaštitu podataka i britanski regulator podataka rekli su za BBC da će početi pažljivije da posmatraju ove AI chat-botove, posebno kada je u pitanju zaštita podataka.

Nemačka bi mogla da krene stopama Italije tako što će blokirati ChatGPT zbog zabrinutosti za bezbednost podataka, rekao je nemački komesar za zaštitu podataka za list Handelsblat. Francusko regulatorno telo koje se brine o privatnosti podataka takođe se obratilo svojim italijanskim kolegama kako bi saznali više o osnovama zabrane.

Italija preti kaznama

Italijansko regulatorno telo saopštilo je da kompanija OpenAI, koja stoji iza ChatGPT-a ima 20 dana da reši probleme zaštite podataka ili da plati kaznu od 20 miliona evra ili do 4 odsto svog godišnjeg prihoda.

Izvršni direktor kompanije Sem Altman je na Twitter mreži rekao da će OpenAI da se povinuje italijanskoj vladi po tom pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. ceftriaxone

    Имали су и разлог, приватност је био изговор (слика):

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi