Microsoft zaposlio Sema Altmana, nakon što ga je OpenAI neočekivano smenio sa pozicije izvršnog direktora

Čudan razvoj događaja nastavlja se u poslu sa veštačkom inteligencijom jer je Microsoft zaposlio Sema Altmana, nakon što ga je OpenAI neočekivano otpustio

Microsoft zaposlio Sema Altmana, nakon što ga je OpenAI neočekivano smenio sa pozicije izvršnog direktora

Svetski biznis sa veštačkom inteligencijom dobija novi razvoj događaja jer je Microsoft zaposlio Sema Altmana, nakon što ga je kompanija OpenAI u koju ovaj gigant najviše ulaže, otpustila sa pozicije izvršnog direktora. Pod okrilje kompanije Microsoft dolazi i Greg Brokman, koji je uz Altmana, takođe suosnivač startapa OpenAI koji sada ima novo privremeno rukovodstvo.

Njih dvojica će sada biti deo novog „naprednog“ istraživačkog AI tima u okviru tehnološkog giganta Microsoft, koji je inače najveći investitor u kompaniju OpenAI. Ove neočekivane promene potencijalno mogu promeniti smer razvoja veštačke inteligencije (AI), s obzirom na to da je OpenAI na čelu sa Altmanom masovno popularizovao AI tehnologiju lansiranjem planetarno popularnog četbota ChatGPT.

Ipak, uprkos ovom uspehu, upravni odbor OpenAI je u petak nenajavljeno smenio Altmana nakon što je rekao da više „nema poverenja u njegovu sposobnost da vodi kompaniju“. Vest o novoj funkciji pod Microsoft okriljem dolazi samo nekoliko sati nakon što su propali pregovori o potencijalnom vraćanju Altmana na mesto direktora OpenAI sa odborom te kompanije.

Nove informacije objavio je Satia Nadela, jedan od Microsoft čelnika na svom Twitter (X) nalogu.

Izuzetno smo uzbuđeni što možemo da podelimo vest da će se Sem Altman i Greg Brokman, zajedno sa kolegama, pridružiti kompaniji Microsoft kako bi predvodili novi napredni istraživački tim za veštačku inteligenciju“, napisao je on.

Uz najavu, Nadela je dodao i da se u kompaniji raduju što se kreću napred kako bi im obezbedili potrebne resurse za njihov uspeh.

Međutim, u istoj objavi saznali smo i da Microsoft nastavlja svoje partnerstvo i podršku bivšoj Altmanovoj kompaniji, te da se „raduje“ upoznavanju njenog novog vođstva.

Altmanovu bivšu dužnost preuzeće navodno Emet Šir, suosnivač platforme Twitch, piše portal TheVerge, iako OpenAI nije potvrdio novo imenovanje direktora. Privremenu dužnost direktora u petak je preuzela Mira Murati, dotadašnja tehnološka direktorka ove kompanije.

Trenutno nije jasno šta se zapravo krije iza smene i Altmanovog prelaska u Microsoft, a budući razvoj događaja trebalo bi da nam otkrije šta dalje možemo očekivati kada su u pitanju proizvodi i tehnologija veštačke inteligencije jednog od najvećih igrača u ovoj industriji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. nightshadow

    kakav plot twist :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi