OpenAI otkriće koje navodno može da ugrozi čovečanstvo je izgleda uzrokovalo Altmanovo otpuštanje

Navodno zastrašujuće OpenAI otkriće koje potencijalno može da ugrozi čovečanstvo je bilo dovelo do toga da sada već, bivši, upravni odbor otpusti Sema Altmana

OpenAI otkriće koje navodno može da ugrozi čovečanstvo je izgleda uzrokovalo Altmanovo otpuštanje

Izgleda da drama u OpenAI kompaniji koja je podrazumevala otpuštanje njenog izvršnog direktora, pa potom i njegovo vraćanje na istu poziciju ipak nije gotova. Naime, navodno OpenAI otkriće do kog su došli istraživači u kompaniji je bilo uzrok Altmanovog otpuštanja, jer je to nešto što bi „moglo da ugrozi čovečanstvo“, piše AndroidAuthority.

Istraživači su o otkriću upozorili tadašnji upravni odbor kompanije, koji je u petak navodno zbog toga otpustio Altmana. U međuvremenu, taj odbor je delom smenjen, a imenovan je novi koji je Altmana vratio na poziciju izvršnog direktora.

Pismo koje su istraživači uputili sada bivšem odboru, sadržalo je „zastrašujuće“ OpenAI otkriće odnosno, upozorenje o veštačkoj inteligenciji. Ovo upozorenje je navodno potpisala Mira Murati, upravo osoba koja je bila vršilac dužnosti izvršnog direktora tokom proteklog vikenda.

Ono što je još čudnije je, to što je Murati upravo bila jedna od potpisnika pisma zaposlenih u kompaniji koji su pretili ostavkama i prelaskom u Microsoft, ukoliko Altman ne bude vraćen na svoju poziciju. Kompanija je odbila da komentariše ove navode, a navodno je naknadno u internom saopštenju priznala zaposlenima da postoji projekat pod nazivom Q* (Q-zvezda), ali im je prosledila i pismo upozorenja koje su istraživači prethodno uputili bivšem upravnom odboru firme.

Neki od zaposlenih veruju da je projekat Q* u stvari proboj u potrazi kompanije za takozvanom veštačkom opštom inteligencijom (AGI – artificial general intelligence). AGI je autonomni sistem koji nadmašuje ljude u većini ekonomski bitnih zadataka. Navodno je novi AI model Q* rešio određene matematičke probleme, što istraživače čini optimističnim u pogledu njihovog budućeg uspeha na ovom polju.

Međutim, pismo istraživača prethodnom odboru je istaklo moć, ali ipak i potencijalnu opasnost veštačke inteligencije. Oni su takođe ukazali na rad tima naučnika AI, koji su formirani spajanjem timova „Code Gen“ i „Math Gen“ u OpenAI kompaniji. Upravo ovaj tim je istraživao kako optimizovati postojeće modele veštačke inteligencije radi poboljšanja njihovog rezonovanja i na kraju je objavio naučni rad o tome.

Zbog svih ovih dešavanja, Sem Altman, koji se inače vratio u firmu, nakon što je po otkazu u njoj dobio posao u Microsoft kompaniji, pristao je na unutrašnju istragu o navodnom ponašanju koje je izazvalo čitav lanac dešavanja u OpenAI. Javni razlog za njegovo otpuštanje bio je to što on nije bio „dosledno iskren“ prema članovima upravnog odbora.

Međutim, odbor nije detaljno objasnio razloge za donošenje ovakve odluke niti javnosti, ali ni investitorima ili čak vršiocima dužnosti izvršnog direktora. Sada vidimo da se u njegovom otpuštanju krije navodno OpenAI otkriće, odnosno misterija koja bi potencijalno mogla da ugrozi svet, ali pitanje je da li će ona ikada zaista biti javno otkrivena, posebno uzevši u obzir da su članovi prethodnog upravnog odbora uglavnom smenjeni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (15)
  1. rekao bih da je pre prodavao maglu, pa da su ga zbog toga otpustili. Cisto sumnjam u ovu pricu...

  2. Cineman


    View image at the forums

    Da je tako, ne bi ostali krenuli sa njim tj. da samoinicijativno daju otkaze.

  3. old_bookmaker

    I sad ga vratili nazad u firmu.

  4. I sad ga vratili nazad u firmu.

    Pa sad, ako su zaista popili ovakvu pricu... totalno iracionalna odlluka...

  5. old_bookmaker

    Ili dobar marketing ;)

  6. Cineman

    Ili dobar marketing ;)

    Šta bi dobili iz ovog marketinga?

  7. Ovo je skoro kao naslov i članak iz Kurir-a ...

  8. Aleksandar_038

    Cela priča sa OpenAI, upravnim odborom i Altmanom liči na drugorazrednu telenovelu...

  9. old_bookmaker

    Šta bi dobili iz ovog marketinga?

    Npr. još investitora, još pretplatnika, ... Uz "bomba" naslove o Q* (čita se Q-Star) koji su prethodili otpuštanju, pa posle vraćanju na posao, eto lepog marketinga.

    Lep naslov: OpenAI Drama ;)

    Spoiler content hidden.

  10. NShappy

    Ma bre, kada su ChatGPT-u i to onom što je još u laboratoriji, dali da se razmaše, ovaj napravio hladnu fuziju, lek protiv starenja i ćelavosti, žensku vijagru i kamen mudrosti.

    I dok su se svađali ko će to da patentira, cgpt otvorio račun u CH, patentirao sve na sebe i hteo da otpusti upravni odbor.

    Tako krenula frka...

  11. Cineman

    Cela priča sa OpenAI, upravnim odborom i Altmanom liči na drugorazrednu telenovelu...


    View image at the forums
    Ima istine u tome ali nedovoljno da se odradi takav marketing.
    Više bih rekao da se tu neko nekome dobro zamerio ali se taj malo preračunao.
    Svakako nam sledi uništenje čovečanstva, tako da, sve je OK. :D

  12. darepsy

    Da li je Altman novi Oppenheimer? :)

  13. Cineman

    Da li je Altman novi Oppenheimer? :)

    Oppenheimer je već stvorio ultimativno oružje za uništenje čovečanstva.
    AI može samo da ga iskoristi, kao što može i čovek sve ove decenije.

  14. Devil 2000

    Jednostavno, hajp oko chatgpt i ai je splasnuo. Ljudi su shvatili da isto zive pre i posle njega i da ne vredi te pare.
    Sada se pravi novi hajp ali ovog puta nemaju sta da pokazu pa u fazonu koristite vi chatgpt jos malo jer pravi AI samo sto nije stigao.
    Ko i hajp oko samovozecih vozila, na kraju se shvatilo da ima tu mnogo ne predvidjenih problema i da nije isto upravljati NPC vozilom u GTA i u realnosti.

  15. Aleksandar_038

    Sami su krivi što je hajp splasnuo - prodali su ChatGPT kao mnogo više nego što on zapravo jeste.

    Da se razumemo, on jeste sjajna alatka - pod pravim uslovima. To znači, ne za svakoga i ne za široke narodne mase - već kao specijalizovan alat nahranjen pravim informacijama iz neke oblasti gde će se koristiti kao ispomoć profesionalcima.

    Nažalost, techbros su ga prodali kao pravi AI, koji će da zameni programere, hirurge i dizajnere, samo da bi navukli što više investitora da ulože u njega.

    Sad se hype mora održati što duže, otuda i telenovela.

    I naravno da se neko nekome debelo zamerio - ovakvi lomovi se i dešavaju odvajkada zbog toga u kompanijama, ali obično ne idu na sva zvona i ne idu kao španska telenovela jer to nikad nije dobro za kompaniju. Osim... osim ako nije telenovela, reklama na nivou JK marketinga...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi