Microsoft dobija mesto u upravnom odboru OpenAI bez prava glasa

Posle OpenAI drame sa otkazima i ostavkama, sledi još jedna novina jer Microsoft dobija mesto u upravnom odboru kompanije kao posmatrač bez prava glasa

Microsoft dobija mesto u upravnom odboru OpenAI bez prava glasa

Novi-stari izvršni direktor startapa OpenAI Sem Altman najavio je da tehnološki gigant Microsoft dobija mesto u upravnom odboru kompanije koju vodi. Međutim, Microsoft neće biti standardni član odbra, već će njegova pozicija biti posmatračka, bez prava glasa.

To znači da će gigant, koji je inače jedan od najvećih ulagača u OpenAI, moći da prisustvuje sastancima odbora i da ima pristup poverljivim informacijama. Ipak, njegova moć neće moći da bude iskazana kroz glasanje, barem ne na zvaničan način.

Jedan od čelnika kompanije Microsoft Satija Nadela koji je zaposlio Altmana u ovoj kompaniji nakon što je on bio smenjen u OpenAI, rekao je ranije da upravljanje firmom koja stoji iza ChatGPT bota „mora da se promeni“.

Prošle nedelje, OpenAI je posle drame koja je pratila kompaniju tokom pretprošlog vikenda, uspostavio novi upravni odbor kojeg čine: bivši izvršni direktor kompanije Salesforce Bret Tejlor, bivši ministar finansija SAD Lari Samers, kao i Adam D Anđelo, član bivšeg odbora koji je Altmana smenio.

Posao ovog tročlanog odbora biće da imenuje stalni upravni odbor kompanije koji će se sastojati od najviše devet članova, među kojima će biti i predstavnici Microsoft kompanije, ali i sam Altman.

Sada OpenAI aktivno traži šest novih članova koji imaju stručno znanje u oblasti tehnologije, bezbednosti i politike. Investitori navodno neće imati mesto u novom odboru, osim očigledno najvećeg, kompanije Microsoft.

Ovaj gigant se obavezao da će uložiti još 10 milijardi dolara u OpenAI i poseduje 49 posto udela u ovom startapu. Međutim, gigant nije komentarisao ove navode.

Altman je najavio i da će suosnivač kompanije Greg Brokman ponovo postati predsednik u kompaniji, a Ilija Sutskever više neće biti u odboru. Sustskever je navodno pokrenuo napore za Altmanovo otpuštanje, ali je potom i bio potpisnik pisma zaposlenih koji su tražili njegovo vraćanje na poziciju izvršnog direktora.

Međutim, Altman kaže da nema loših namera prema Sutskeveru i da on može da nastavi da radi u kompaniji. Nedavno su se u javnosti pojavile glasine da su dešavanja koja su pratila OpenAI u proteklom periodu u stvari imale uzrok u navodnom otkriću kompanije koje može da ugrozi čovečanstvo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi