Da li se Bitcoin oporavlja?

Bitcoin tržište pokazuje znake oporavka, prodavci beleže profit, a istovremeno raste tražnja za najpoznatijom kriptovalutom.

Da li se Bitcoin oporavlja?

Ovakav trend vidljiv je prvi put u poslednjih 90 dana, pa stručnjaci veruju da je konstantni pad vrednosti Bitcoin kriptovalute, zaustavljen. Web adrese na kojima se nalazilo 0,1 BTC ili manje mesecima su beležile stagnaciju, odnosno spori rast. Međutim, prve nedelje 2023. godine donose optimizam u pogledu oporavka tržišta. BTC mreža je od 13. januara postala bogatija za 620.000 „malih“ Bitcoin adresa, kada je vrednost valute bila oko 20.000 dolara po jednom novčiću.

Optimizam malih ulagača proširio se i na institucije koje su dobro uzdrmane ovakvim stanjem na tržištu kriptovaluta. Samo tokom jedne sedmice uloženo je 117 miliona dolara u kripto investicione fondove, a najveći deo ovog kapitala privukao je Bitcoin. Ovakvi podaci predstavljaju pravo ohrabrenje posle ogromnih gubitaka koji su uticali na rapidno smanjenje broja Bitcoin milionera.

Izveštaj investicione grupacije CoinShares pokazuje da je ukupni deo pomenutog ulaganja koji je privukao Bitcoin vredan 115,6 miliona dolara. Povratak entuzijazma velikih institucija u skladu je sa on-chain metrikom čiji parametri poslednjih nedelja rastu, prenosi Fxstreet.

Bitcoin tržište pokazuje potencijal oporavka?

On-chain metrika „Bitcoin Realized HODL Multiple“ zabeležila je rast na BTC tržištu koji traje tokom poslednja tri meseca. Ovaj indikator beleži da li vlasnici BTC u određenom vremenskom intervalu  prodaju kriptovalute sa dobitkom ili gubitkom. Metrika ukazuje da su okolnosti išle na ruku prodavcima koji su poslovali sa konstantnim profitom. Ovakve okolnosti uslovljavaju dolazak novih investitora, a potom i rast tražnje na BTC tržištu.

Metrika „Supply in Profit“ prati nerealizovani profit kripto valute Bitcoin. Poslednji put se menjala kada je vrednost BTC izražena u dolarima bila na mnogo nižem nivou od sadašnjeg. Ovaj indikator pokazuje da je ponuda kripto valute Bitcoin porasla tokom poslednjih 30 dana. „Supply in Profit“ zabeležio je rast od 20 odsto tokom 2023. godine, što implicira da veći i dugoročni investitori trenutno imaju stabilnije pozicije.

Svi navedeni pokazatelji upućuju da Bitcoin tokom druge polovine tržišta koje je pokazivalo silazni trend, sada pokazuje održivi uzlazni trend. Poslednjih 30 dana primetni su pozitivni signali za investiranje koji bi mogli da potraju u narede dve godine.

Indikatori u lancu, odnosno rastuća tražnja među investitorima možda su znak oporavka kripto tržišta, koje bi moglo da krene uzlaznom putanjom, pa nas ne bi previše čudilo da vidimo porast tražnje za Bitcoin kriptovalutom, a samim tim i rast cene.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi