Do Kvon, ko-osnivač Terraform Labs, osuđen na četiri meseca zatvora u Crnoj Gori

Do Kvon, jedan od najtraženijih ljudi u svetu kriptovaluta, osuđen je na četiri meseca zatvora u Crnoj Gori zbog falsifikovanja službenih dokumenata

Do Kvon, ko-osnivač Terraform Labs, osuđen na četiri meseca zatvora u Crnoj Gori

Do Kvon, ko-osnivač kripto kompanije Terraform Labs, za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog pronevere 40 milijardi dolara nedavno je uhapšen u Podgorici. Kvon je sada osuđen na četiri meseca zatvora u Crnoj Gori zbog falsifikovanja službenih dokumenata, jer je sa lažnim pasošom Kostarike pokušao da se ukrca na let za Dubai, piše Engadget.

Slično je prošao i Hang Čang-Džun, bivši finansijski direktor kompanije Terraform Labs. Obojica su uhapšeni sa falsifikovanim pasošima, ali i sa računarima za kojima su tragale vlasti u Južnoj Koreji i SAD.

Terra ekosistem je osnovao Do Kvon, bivši inženjer koji je radio u kompanijama Apple i Google. Terra je bio stablecoin, koji se držao vrednosti od 1 dolara i koji je služio najviše za transakcije, zbog svoje stabilne vrednosti. Pored Terra novčića, Luna kriptovaluta nije imala stabilnu vrednost, ali je pratila Terra novčić kao podrška, što je ustaljena praksa za stablecoin kriptovalute.

Uz velika obećanja, kako to obično biva u svetu kriptovaluta, vrednost Luna novčića je u jednom trenutku dobacila do 120 USD u martu 2022. godine. Ubrzo se ispostavilo da je u pitanju klasična prevara i investitori su pojurili glavom bez obzira, spasavajući šta se moglo spasiti i smanjujući svoje gubitke u meri u kojoj je to bilo moguće, naravno na štetu novih investitora koji su želeli da se obogate preko noći.

Do 16. maja Terra i Luna su potpuno propali, a mediji su celu priču proglasili klasičnom prevarom piramidalnog tipa, Do Kvon je nestao i za njim je raspisana poternica. U kolapsu ove kriptovalute procenjuje se da je pronevereno 40 milijardi dolara.

Kvon se trenutno suočava i sa međunarodnim optužbama. Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) podigla je optužnicu protiv Kvona u februaru zbog nepoštovanja obaveza pružanja tačnih informacija o kripto-imovini, naročito u vezi sa Luna i TerraUSD novčićima.

Iako Crna Gora nema sporazume o izručenju ni sa SAD-om ni sa Južnom Korejom, ova mogućnost i dalje postoji. Presuda dolazi nakon što su crnogorske vlasti odlučile da produže Kvonov boravak u pritvoru za šest meseci dok razmatraju zahteve za izručenje iz SAD i Južne Koreje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi