Elon Musk pod udarom kritika akcionara Tesle – ne zaslužuje višemilionsku nagradu

Tesla akcionari tvrde da preusmeravanje Nvidia čipova dokazuje da Elon Musk ne zaslužuje višemilionsku isplatu nagrade

Elon Musk pod udarom kritika akcionara Tesle – ne zaslužuje višemilionsku nagradu

Odluka koju je nedavno doneo Elon Musk da preusmeri pošiljku vrednih Nvidia čipova prvobitno namenjenih kompaniji Tesla ka svojoj društvenoj platformi X, izazvala je buru nezadovoljstva među nekim akcionarima Tesle.

Elon Musk je nedavno izjavio na društvenoj mreži X da je odložio isporuku hiljada Nvidia čipova za Teslu. Nekoliko institucionalnih akcionara Tesle reklo je za Business Insider da je Muskov potez da preusmeri pošiljku vrednih Nvidia čipova od kompanije za električna vozila, dodatni dokaz da izvršni direktor ne zaslužuje višemilionski paket finansijske nagrade.

U maju je grupa od osam akcionara Tesle napisala pismo pozivajući druge investitore da glasaju protiv Muskovog paketa kompenzacije. Grupa je samo jedna frakcija rastućeg broja nezadovoljnih investitora koji planiraju da glasaju protiv ove odluke.

Ovaj paket, sada vredan oko 46 milijardi dolara, poništen je u januaru od strane kancelara Delaware Chancery Court, Kathaleen McCormick, koja je izjavila da je proces postizanja ove “nepravedne cene” za Muska bio “duboko manjkav”.

Akcionari Tesle će 13. juna glasati za ili protiv sporazuma sa Muskom.

Međutim, manje od dve nedelje pre glasanja akcionara, CNBC je izvestio da je Musk preusmerio pošiljku Nvidia čipova vrednu 500 miliona dolara, koji su ključni za rad tehnologije veštačke inteligencije, umesto ui Tesli završili su na društvenoj platformi X.

Reakcije na Muskovu odluku

CNBC je citirao interni memorandum kompanije Nvidia koji se bavio preusmeravanjem čipova, izvestivši da je memorandum iz decembra – mesecima pre aprilske konferencije o zaradi na kojoj je izvršni direktor Tesle insistirao da je proizvođač automobila AI kompanija. Takođe je rekao da će agresivno povećati broj Nvidia čipova u Tesli sa 35.000 na 85.000 jedinica do kraja 2024.

U odgovoru na izveštaj CNBC-a, Musk je objavio na mreži X da “Tesla u tom trenutku nije imala gde da ugradi Nvidia čipove, pa bi samo bepotrebno čamili u skladištu”.

“Južno blok Giga Texas fabrike je skoro završenU njemu će se koristiti 50000 H100 Nvidia AI procesora za FSD razvoj,” dodao je Musk, pozivajući se na Teslinu funkciju Full Self-Driving (FSD) – ključnu komponentu koja počiva na Nvidia AI procesorima, uz obećanja kompanije da će isporučiti autonomne taksije.

Elon Musk na udaru oštrih kritika svojih akcionara

Međutim, neki od akcionara koji stoje iza napora da se poništi velika finansijska isplata u korist Muska, nisu ni malo uvereni u njegova obećanja.

“Preusmeravanje Nvidia procesora ka društvenoj mreži X i xAI koja je u vlasništvu Muska, samo još jedan primer kako izvršni direktor Tesle manipuliše resursima kompanije Tesla u korist svojih drugih poslova i tretira Teslu kao da je njegov vlastiti sef zbog nedostatka nadzora od strane upravnog odbora Tesle,” napisala je Tejal Patel, izvršna direktorka SOC Investment Group, u e-mailu za Business Insider.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Patel je dodala: “Ključno pitanje je zašto su ovi vredni procesori ‘besposleno sedeli tamo’ i ako je to bio operativni problem, zašto niko od strane menadžmenta nije reagovao? Koja god da je odluka bila da procesori ostanu neiskorišćeni od strane Tesle, to bi bila odluka izvršnog direktora Muska.”

SOC Investment Group je jedan od osam akcionara koji su potpisali pismo pozivajući investitore da glasaju protiv ratifikacije Muskovog paketa finansijske isplate sa opcijama prava na akcije i protiv ponovnog izbora Muskovog brata Kimbala Muska i Jamesa Murdocha za mesta u upravnom odboru Tesle.

Grupa – koju čine menadžeri penzionih fondova, firma za upravljanje imovinom i banka – takođe uključuje Amalgamated Bank, AkademikerPension, Nordea Asset Management, New York City Comptroller Brad Lander, SHARE, Unison i United Church Funds.

Zaključak

Iako nije jasno koliko akcija Tesle poseduju osam akcionara zajedno, pet od osam akcionara, uključujući Amalgamated Bank, Unison, Nordea, New York City Retirement System i United Church Funds, predstavlja više od 4,9 miliona akcija Tesle.

Pored ovih osam akcionara, California Public Employees’ Retirement System (CalPERS), koji poseduje oko 9,5 miliona akcija Tesle, signalizirao je da će glasati protiv isplate Muskove finansijske nagrade. “Ne verujemo da je kompenzacija srazmerna performansama kompanije,” izjavila je Marcie Frost, izvršna direktorka CalPERS-a, za CNBC, prenosi Business Insider.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi