Epic Games pobedio Google na suđenju po tužbi za monopolsko ponašanje

U američkom Saveznom sudu Kalifornije je studio i izdavač igara Epic Games pobedio Google na suđenju po tužbi protiv giganta zbog monopolskog ponašanja

Epic Games pobedio Google na suđenju po tužbi za monopolsko ponašanje

Još jedan sudski proces protiv tehnološkog giganta Google je završen presudom u kojoj je ova kompanija označena kao kriva, ovog puta zbog kršenja antimonopolskih zakona u Sjedinjenim Američkim Državama. Na taj način je poznati izdavač i studio igara Epic Games pobedio Google na sudu, s obzirom na to da se proces vodio po njegovoj tužbi u vezi sa nelegalnim monopolom koji tehnološki gigant ima nad distribucijom aplikacija i njihovim naplatama u Play Store prodavnici.

Sudska porota je jednoglasno zaključila da Google ima nelegalni monopol nad aplikacijama u Play Store prodavnici za Android uređaje, a takođe je utvrdila i da su ugovori koje gigant ima sa drugim gejmerskim kompanijama antikonkurentske prirode. Uz to, i ugovori koje Google pravi sa proizvođačima uređaja za predinstalaciju njegovih aplikacija na Android uređajima su takođe označeni kao antikonkurentni, piše u presudi.

U svojoj tužbi, Epic Games tvrdi da je Google tajno plaćao stotine miliona dolara razvojnim timovima igara da bi one bile dostupne za preuzimanje na Play Store aplikaciji, u inicijativi koja je prvobitno bila poznata kao „Project Hug“ (Projekat Zagrljaj).

U tužbenim navodima piše i da je gigant platio kompaniji Activision Blizzard čak 360 miliona dolara da odustane od planove za stvaranje konkurentske prodavnice aplikacija, što je ovaj studio posle demantovao. Epic Games tvrdi i da je Google osmislio svoj program podsticaja nakon što je igra Fortnite objavljena van Play Store prodavnice. Gigant je, prema tvrdnjama, navodno takođe sklopio ugovore i sa kompanijama Nintendo, Ubisoft i Riot Games na isti način kao i sa firmom Activision Blizzard.

Kalifornijski sud odlučio je potom da su Google postupci negativno uticali na Epic Games. Međutim i dalje nije jasno da li će to što je Epic Games pobedio Google na sudu uticati na to da se prakse giganta u budućnosti promene. U svojoj objavi na društvenoj mreži Twitter (X), izvršni direktor studija Epic Games Tim Svini napisao je da će sud početi da radi na pravnim lekovima, odnosno na posledicama presude i eventualnim kaznama u januaru.

Sudija Džejms Donato koji nadgleda slučaj, takođe treba da donese odluku da li da naredi kompaniji Google da razvijačima igara obezbedi slobodu da predstave sopstvene prodavnice aplikacija i sisteme za njihovu naplatu na Android uređajima.

U slučaju Epic Games tužbe protiv drugog američkog giganta Apple, presuda se razlikovala pošto je sud zaključio da proizvođač iPhone uređaja nije prekršio američke antimonopolske zakone. Ipak, tada je naložio ovoj kompaniji da omogući razvojnim timovima App Store prodavnice da usmeravaju kupce na plaćanje preko sistema nezavisnih kompanija.

Google, međutim, nema nameru da odustane bez borbe i planira da ospori presudu, s obzirom na to da je u pitanju neka vrsta osnovne presude na koju se strane mogu žaliti. Slično kao što je kod nas prvostepena presuda, koja, u slučaju žalbi ide u ruke „višeg“ suda, sledećeg stepena, koji ponovo razmatra slučaj.

Potpredsednik kompanije Google za vladine poslove i javnu politiku Vilson Vajt izjavio je za portal Engadget da je „sudski postupak jasno pokazao da se kompanija žestoko takmiči sa Apple konkurentnom i njegovom prodavnicom aplikacija, „Android i Google Play pružaju više izbora i otvorenosti od bilo koje druge glavne mobilne platforme“.

Suđenje je jasno pokazalo da se mi žestoko takmičimo s Apple kompanijom i njenom App Store prodavnicom, kao i sa prodavnicama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama. Nastavićemo da branimo poslovni Android model i duboko smo posvećeni našim korisnicima, partnerima i širem Android ekosistemu“, tvrdi predstavnik „gubitničke“ kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi