Google korak bliže suđenju zbog praćenja aktivnosti u inkognito režimu

Tužba vredna pet milijardi dolara zbog praćenja korisničkih aktivnosti u inkognito režimu surfovanja internetom dovodi Google korak bliže suđenju u Americi

Google korak bliže suđenju zbog praćenja aktivnosti u inkognito režimu

Odluka kalifornijskog suda da odbaci zahtev tehnološkog giganta za izricanje presude po skraćenom postupku, dovodi Google korak bliže suđenju po tužbi za praćenje korisničkih aktivnosti na internetu čak i u inkognito, odnosno režimu bez arhiviranja podataka, piše TheVerge.

Ljudi koji koriste Google usluge podneli su 2020. godine tužbu protiv ove kompanije tvrdeći da je gigant prekršio privatnost miliona ljudi, tražeći odštetu od najmanje pet milijardi dolara. To se, kako tvrde, dogodilo tako što su Google kolačići, analitika i alati u aplikacijama kompanije nastavili da prate aktivnost korisnika na internetu čak i nakon što su oni aktivirali režim bez arhiviranja podataka u njegovom Chrome pregledaču.

Kompanija je potom zahtevala da se suđenje sprovede po ubrzanoj proceduri, ali je sudija ovo odbacila.

Google portparol Hoze Kastenda reagovao je na najnoviji tok postupka rekavši da kompanija „snažno osporava tužbene navode i da će se energično braniti od njih“. On tvrdi da inkognito režim na Chrome pregledaču daje izbor pretraživanja interneta bez čuvanja aktivnosti u pregledaču ili uređaju, ali da svaki put obavesti korisnike da će neki sajtovi možda moći da prikupljaju informacije o korisničkim aktivnostima.

Međutim, ono što ne odgovara njegovim tvrdnjama je izjava sudije da tužioci imaju dokaze da Google čuva redovne i privatne podatke o korišćenju interneta u istim evidencijama, te da te mešovite evidencije koristi za slanje personalizovanih oglasa korisnicima. Izgleda da čak iako su pojedinačni prikupljeni podaci, sami po sebi anonimni, kada se natalože, kompanija može da ih koristi da identifikuje korisnika sa velikom verovatnoćom uspeha, navodi se u postupku.

Gigant sa druge strane tvrdi da tužioci nisu pretrpeli ekonomsku štetu, ali je sudija rekla da su oni podneli dokaze o postojanju tržišta za njihove podatke i da je kompanijsko tajno prikupljanje podataka sprečilo oštećene da učestvuju na tom tržištu.

Uz to, sud je uveren da novčana naknada neće biti adekvatan pravni lek, te da će eventualnu osuđujuću presudu morati da prati i zabrana kako bi se dalje stalo na put ovakvoj praksi. Ovaj postupak je samo jedan u nizu u kojem je Google optužen za ilegalne aktivnosti. Naime, kompanija je nedavno prvostepeno osuđena zbog kršenja patentnih prava za Chromecast i druge Google uređaje.

Iako na presudu postoji mogućnost žalbe, što je gigant i najavio, ona definitivno predstavlja važan korak u sprečavanju dominacije i prevelike moći takozvanih „big tech“ kompanija u svetu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi