Evropa poziva na blokiranje sajtova za pirateriju, Srbija nije na spisku 13 problematičnih zemalja

Online piraterija je u porastu, a veruje se da je pandemija dodatno doprinela ovom problemu, sada EU poziva sve zemlje na blokiranje sajtova za pirateriju

Evropa poziva na blokiranje sajtova za pirateriju, Srbija nije na spisku 13 problematičnih zemalja

Evropska komisija EU poziva sve zemlje koje ne pokazuju dovoljnu angažovanost u borbi protiv piraterije, na blokiranje sajtova za pirateriju koji dele autorski zaštićen sadržaj.

Kroz svoju listu stranih zemalja sa nezadovoljavajućim politikama u ovoj oblasti, organizacija je istakla trinaest zemalja koje nisu preduzele dovoljno akcija protiv piraterije, pozivajući njihove vlade da uvedu efikasan režim blokiranja sajtova kako bi suzbile ovu pretnju. Zanimljivo je da se SAD nije našla na listi, uprkos činjenici da je poznata po brojnim aktivnostima povezanim sa piraterijom.

Na meti Evropske komisije su, pre svega, Kina, koja je označena kao najveći problem. Slede Indija, Indonezija, Rusija, Turska i Ukrajina na nivou prioriteta 2, dok su Argentina, Brazil, Ekvador, Malezija, Nigerija, Saudijska Arabija i Tajland na trećem nivou, prenosi TechSpot.

EU je, međutim, izostavila Vijetnam sa svoje liste, uprkos optužbama SAD-a da ova zemlja ne preduzima dovoljno akcija protiv piraterije, dozvoljavajući brojnim piratskim sajtovima da slobodno operišu na njenoj teritoriji. Prema Specijalnom izveštaju predstavnika za trgovinu SAD-a, neki od najvećih svetskih sajtova za pirateriju posluju iz Vijetnama, nudeći besplatne filmove, TV serije i slično. SAD optužuju Vijetnam da ne preduzima nikakve mere da zatvori ove veb stranice, uprkos ponovljenim upozorenjima.

Onlajn piraterija je u porastu, a veruje se da je pandemija dodatno doprinela ovom problemu poslednjih godina. Evropska komisija smatra da ove ilegalne aktivnosti cvetaju zbog neefikasne primene zakona o autorskim pravima, kako u fizičkom, tako i u onlajn smislu. Da bi efikasno rešila problem, organizacija poziva zemlje da masovno blokiraju sajtove za pirateriju.

U svom izveštaju, EU pohvaljuje Indiju za njene napore u blokiranju onlajn piraterije. U poslednjih nekoliko godina, sudovi u ovoj zemlji su naložili lokalnim i nacionalnim provajderima internet usluga da blokiraju desetine hiljada navodnih sajtova za pirateriju, uprkos ozbiljnim zabrinutostima zagovornika slobode govora. Bez obzira na sve, još mnogo toga treba da se uradi u borbi protiv onlajn piraterije, i ostaje da se vidi koliko će uspešni biti napori za blokiranje sajtova širom sveta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi