Facebook i Google platili prevarantu 122 miliona dolara na osnovu lažnih faktura

Evaldas Rimasauskas iz Litvanije, uz pomoć saradnika, uspeo je da prevari Facebook i Google za više od 100 miliona dolara koristeći lažne fakture

Facebook i Google platili prevarantu 122 miliona dolara na osnovu lažnih faktura

Jedan čovek uspeo je da prevari Facebook i Google za preko 100 miliona dolara tako što im je slao lažne fakture.

Naravno, nije baš tako jednostavno, ali svakako je bio smeo – i efikasan – u svom planu da prevari dve tehnološke kompanije za neverovatnih 122 miliona dolara, sve dok ga nisu uhvatili.

Evaldas Rimasauskas iz Litvanije, zajedno sa nekoliko saradnika čija imena nisu objavljena, predstavio se kao kompanija za proizvodnju računarske i elektronske opreme sa sedištem na Tajvanu, nazvana Quanta Computer.

Između 2013. i 2015. godine, Rimasauskas je slao zahteve za plaćanje iz kompanije Quanta Computer Facebook-u i Google-u. Vrednost Google faktura je bila 23 miliona dolara u ukupnom iznosu, dok su fakture prema Facebooku dostigle neverovatnih 99 miliona dolara.

Facebook i Google lažne fakture papreno koštale

Pošto su obe kompanije već sarađivale sa Quantom Computer, isplatile su novac verujući da plaćaju za legitimne usluge, ali su u stvari prebacile novac na bankovne račune u Letoniji i na Kipru koje je kontrolisao Rimasauskas, kako izveštava Kancelarija američkog tužioca za južni distrikt Njujorka.

Kako bi objasnio ogroman priliv novca na bankovne račune, Rimasauskas je koristio lažne fakture, ugovore i pisma koja su izgledala kao da su ih potpisali rukovodioci Google-a i Facebook-a. Prema IGN-u, najšokantniji deo ovog plana je činjenica da niko iz tih kompanija nije proverio legitimnost faktura – jednostavno su platili novac.

Za prevaranta je ovo verovatno izgledalo previše dobro da bi bilo istinito – i bilo je. Rimasauskasa su 2017. godine uhvatile litvanske vlasti pre nego što je izručen u Njujork.

Priznao je krivicu za jednu tačku optužnice za prevaru i 2019. godine je osuđen na 60 meseci zatvora zbog svojih kriminalnih aktivnosti.

Tokom izricanja presude, američki okružni sudija Džordž Danijels je takođe naložio Rimasauskasu da odsluži dve godine uslovne kazne, da se odrekne 49,7 miliona dolara i plati nadoknadu od skoro 26,5 miliona dolara. Matematika kaže da i nije tako loše prošao, kada se sve uzme u obzir.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Činjenica da je tako dugo uspevao da prođe nekažnjeno bila je oštro upozorenje tehnološkim kompanijama o važnosti sajber bezbednosti.

Kako je rekao tadašnji vršilac dužnosti američkog tužioca Džun Kim prilikom Rimasauskasovog hapšenja: “Ovaj slučaj treba da posluži kao znak za uzbunu svim kompanijama – čak i onim najsofisticiranijim – da i one mogu postati žrtve fišing napada sajber kriminalaca.

“I ovo hapšenje treba da posluži kao upozorenje svim sajber kriminalcima da ćemo raditi na tome da ih pronađemo, gde god da se nalaze i da ih privedemo pravdi.

“Optužbe i hapšenje u ovom slučaju bili su mogući zahvaljujući sjajnom radu FBI-a i saradnji oštećenih kompanija i njihovih finansijskih institucija, piše Unilad.

“Zahvaljujemo kompanijama i njihovim bankama što su brzo reagovale, odmah se obratile i sarađivale sa organima reda; to je dovelo ne samo do podizanja optužnice koja je danas objavljena, već i do povraćaja većeg dela ukradenih sredstava.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Poolmaker


    View image at the forums

  2. illidan

    Robin Hud

  3. Kriminal se itekako isplati, oduvek

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi