FTC kritikovao praksu proizvođača sa Warranty Void If Removed nalepnicom

FTC proziva kompanije za računare zbog nepoštenih garancijskih uslova kao što su “Warranty Void If Removed “ nalepnice, zahtevajući promenjen pristup kojim se štite potrošači

FTC kritikovao praksu proizvođača sa  Warranty Void If Removed nalepnicom

Američka trgovinska komisija (FTC) je uputila pisma velikim proizvođačima PC računara i komponenti, sa zahtevom da preispitaju svoj politiku garancije i jezik koji koriste u njima.

FTC tvrdi da praksa poput korišćenja “Warranty Void If Removed “ nalepnica u velikoj meri sprečava potrošače da ostvare svoja prava. U današnje vreme, ostvarivanje garancija od proizvođača postalo je problem za mnoge potrošače zbog nejasne politike i strogih uslova. Uočeni su brojni slučajevi na javnim forumima gde korisnici dele negativna iskustva prilikom ostvarivanja garancija, što je stvorilo loš utisak na tržištu, posebno kada je reč o velikim tehnološkim kompanijama.

FTC je izrazila posebnu zabrinutost zbog “Warranty Void If Removed “ nalepnica i obavestila kompanije da time krše Magnuson-Moss zakon o garancijama

Evo šta je FTC saopštila tim povodom:

“Ova upozorenja stavljaju kompanijama na znanje da ograničavanjem prava potrošača na garanciju i popravku se direktno krši zakon. Komisija će nastaviti svoje napore u pravcu zaštite prava potrošača na popravku.”

– Samuel Levine, Direktor FTC Biroa za zaštitu potrošača

Pisma upućena na adresu pet kompanija, upozoravaju da osoblje FTC-a deli zabrinutost zbog izjava kompanija da potrošači moraju koristiti određene delove ili usluge servisa da bi zadržali pravo na garanciju.

Osim ako davaoci garancija ne obezbede delove ili usluge besplatno ili ne dobiju izuzeće od FTC-a, takve izjave su generalno zabranjene Magnuson-Moss zakonom o garancijama. Slično tome, takve izjave mogu se smatrati obmanjivanjem korisnika, prema FTC zakonu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“Ova pisma su upućena na adresu kompanija: ASRock, Zotac i Gigabyte, koje prodaju gejming računare, grafičke čipove, matične ploče i druge komponente za PC.”

– FTC saopštenje za javnost

Stav FTC-a je ovde svakako hrabar, a potez regulatora je sasvim opravdan, s obzirom na to da takve nalepnice ne samo da ugrožavaju prava potrošača, već ih sprečavaju da učestvuju u procesu popravke, nadogradnje ili zamene.

Magnuson-Moss zakon o garancijama navodi da su proizvođači obavezni da jasno i vidljivo stave na uvid, garantne uslove u pisanom obliku i takođe sprečava poništavanje garancije u slučaju samostalne popravke od strane potrošača. Međutim, ovo nije bila dosadašnja praksa u industriji i FTC je u ovom slučaju potpuno u pravu, izveštava wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi