Gigabyte AORUS FO32U2P Gaming Monitor - Garancija i na Burn-In

Gigabyte AORUS FO32U2P Gaming Monitor - Garancija i na Burn-In

Gigabyte AORUS FO32U2P je QD-OLED monitor koji pomera granice uz kombinaciju 4K rezolucije i osvežavanje od 240Hz, uz punu garanciju i na burn-in.

  Sadržaj
   Gigabyte AORUS FO32U2P Gaming Monitor – Garancija i na Burn-In

   Pozitivne ocene

   • 4K 240Hz kombinacija bez kompresije signala
   • Odlično pokriće boja
   • Svetlina preko 1000 nita

   Negativne ocene

   • Softversko podešavanje osvetljenja ne radi u verziji softvera dostupnoj u trenutku testa

   Gigabyte AORUS FO32U2P je izuzetno moćan monitor za gaming, pa i više od toga, sa do sada neviđenom kombinacijom karakteristika namenjenoj najzahtevnijim korisnicima.

   Na samom početku ove godine, odmah nakon praznika, na našem kanalu ste imali prilike da vidite pregled displej tehnologija i uređaja koji nas očekuju tokom 2024. U njemu smo pomenuli dosta interesantnih stvari, pogotovo kada su monitori u pitanju i činjenica je da ova godina deluje kao nikada bogatija novitetima, čak i u odnosu na prethodne dve koje su već donele prilične promene na bolje.

   Što je najbolje, ovoga puta je većina najavljenih stvari nešto realno, što ćemo zapravo i koristiti, pa ako odavno niste menjali svoj monitor, možda upravo ove godine bude pravi trenutak. Istina, na novitete obično i dosta čekamo, mnoge na domaćem tržištu vidimo i po 9 meseci kasnije, dok prođu porođajne muke valjda, ali srećom postoje i pozitivni primeri.

   Eto, Gigabyte je model koji vam danas predstavljamo prikazao na ovogodišnjem CES-u pre 3 meseca, a već je pristigao na test, uskoro i u prodaju. U pitanju je Aorus FO32U2P, vrlo interesantan monitor sa kombinacijom karakteristika koju ćemo ove godine verovatno često viđati – OLED panel, 4K rezolucija i osvežavanje od čak 240Hz.

   Ono čime je ovaj model privukao pažnju u odnosu na druge sličnih karakteristika je što je jedini pominjao Displayport 2.1 sa UHBR20 podrškom, odnosno ultra-high bitrate sa 20MBPS po kanalu, t.j. 80MBPS ukupnog protoka. Prednost ovoga je što omogućuje izbegavanje kompresije na putu signala od izvora do panela u punoj rezoluciji i osvežavanju, koje bi u krajnjem slučaju trebalo rezultovati boljim kvalitetom slike, što uostalom neko ko kupuje 4K monitor ove klase sigurno i očekuje.

   Uz to, u pitanju je nova generacija Samsungovih QD-OLED panela koji su već ostavljali odličan utisak, pa je svakako bilo jako interesantno videti šta je to Gigabyte smislio i kako je realizovao.

   Gigabyte AORUS FO32U2P – Dizajn

   Da kažemo odmah da je FO32U2P naravno gaming model, kao i svi Aorus proizvodi, što podrazumeva prilično atraktivan pristup, od ambalaže, do dizajna samog proizvoda. Kutija u kojoj dolazi monitor je priličnih dimenzija, veća nego što bismo očekivali od jednog monitora dijagonale od 32”, a razlog je verovatno to što Gigabyte nije želeo da rizikuje u transportu sa kompaktnim pakovanjem, s obzirom na vrlo tanak profil samog panela.

   U pitanju je predostrožnost, mada je sam panel, tipično za OLED, praktično ubačen sa prednje strane u metalni profil koji mu pruža sasvim solidnu čvrstinu, ali i elegantan izgled, uz okvir od svega 1mm sa gornje i bočnih strana.

   Pored okvira, oko dela ekrana koji prikazuje sliku tu su i margine od oko 8mm na bokovima, 6mm sa gornje strane i oko 2.5mm sa donje, a ako se zagledate, primetićete da je deo tog prostora ipak ekran, rezervisan za tehnike izbegavanja burn-in kakve smo već viđali na drugim OLED modelima. Doduše, ovaj model u tom pogledu ima i neke dodatne opcije, ali doći ćemo i do toga.

   Duž donje ivice je tu i lajsna u nekoj tamnijoj gunmetal varijanti, sa crnim poliranim Aorus logotipom na sredini, a deluje da je i ona napravljena od metala sa peskiranom teksturom, baš kao i kućište panela. Na poleđini panela su tu dva dodatka napravljena od tvrde plastike, ali stilizovana tako da monitoru praktično daju prepoznatljiv gaming identitet.

   Oni u sebi kriju elektroniku i konektore, otvore za ventilaciju na gornjoj i bočnim stranama, kao i programabilno RGB osvetljenje u dve zone. Jedna je pri dnu u vidu linije, a druga na vrhu i obasjava pločicu od pleksiglasa sa graviranim Aorus logotipom i vertikalnim linijama – sistem koji Gigabyte naziva RGB Spacial Rift. Svetlo je promenljive boje i efekta, koji se mahom svode na kretanje u određenom pravcu – zanimljiva ideja, pa iako nema neke praktične koristi od svetla, deluje atraktivno i drugačije od onoga što smo viđali do sada.

   Što se postolja tiče, ono se sastoji od baze V oblika od livenog metala, sa tankim krakovima, ali priličnog raspona od oko 54cm i 30cm po dubini, za koji će vam trebati mesta na stolu. I baza je zanimljivog dizajna u vidu stepenica, koje se nastavljaju i na poleđini nosača panela.

   Nosač je napravljen od plastike, sa metalnim mehanizmom unutra, a na njemu se nalaze odvojivi dodatak za organizaciju kablova, kao i Aorus Design pločica sa oborenom zlatnom ivicom koja je možda mogla biti prisutna i na drugim elementima jer izgleda interesantno. Ovako bismo ukupan izgled opisali kao relativno sveden i više stilizovan oblicima nego bojama (izuzev svetla), što možda i nije loše sa stanovišta balansa izgleda i funkcionalnosti.

   Kad pominjemo funkcionalnost, postolje omogućuje rotaciju panela za po 20 stepeni levo i desno, podešavanje nagiba od 5 stepeni ka dole do 20 ka gore, visine u opsegu od 13cm i pivot panela za 90 stepeni, samo u smeru kazaljke na satu.

   Konektori, zvuk

   Na uobičajenom mestu pri dnu poleđine panela se nalazi sekcija sa konektorima u kojoj će vam na raspolaganju biti dva HDMI porta u verziji 2.1, dva DisplayPort 2.1 konektora sa UHBR20 podrškom – jedan u punoj veličini i jedan Mini, a tu je i DisplayPort 1.4 izlaz za daisy chain povezivanje sa dodatnim monitorima, kao i USB Type-C port sa DP Alt. modom koji takođe služi za izvor slike i podržava punu rezoluciju i osvežavanje.

   Podržan je i prikaz slike u slici i slike pored slike za dva različita izvora istovremeno. Od konektora koji ne služe prenosu slike, tu su jedan USB Type-B upstream port, koji zajedno sa pomenutim Type-C nudi i KVM mogućnosti za rad sa dva računara istovremeno, kao i dva USB Type-A porta za povezivanje periferija.

   Tu su i dva konektora za zvuk, jedan za mikrofon i jedan za slušalice, a zanimljivo je da je Gigabyte ovaj model opremio i veoma dobrim ESS Sabre digitalno-analognim konverterom koji će za mnoge korisnike biti unapređenje u pogledu kvaliteta zvuka, pogotovo u kombinaciji sa kvalitetnijim parom studijskih slušalica.

   Aorus FO32U2P dolazi i sa ugrađenim zvučnicima od 2x5W snage, solidnog kvaliteta za jedan monitor i glasnoće taman dovoljne za poziciju kada sedite ispred monitora. Niske frekvencije koje monitor može da reprodukuje se prostiru do minimalnih 45Hz, mada opadaju u glasnoći već ispod 150Hz.

   Gigabyte AORUS FO32U2P – Gaming

   Ono gde je Aorus FO32U2P najzanimljiviji je definitivno u pogledu slike, jer dolazi sa novom generacijom Samsungovih QD-OLED panela, 32” u konkretnom slučaju, 4K rezolucija i osvežavanje od 240Hz. Naizgled, vrlo moćna kombinacija za praktično bilo koju primenu, od gaminga do profesionalne upotrebe za video obradu, dizajn i bilo šta drugo što zahteva visoku rezoluciju i puno radnog prostora.

   Zapravo, sa praktične strane će ovaj monitor verovatno biti i “overkill” odnosno više nego što je većini korisnika i potrebno, ali možete na to gledati i kao na dugotrajno rešenje. Kao kada detetu kupite nešto dva broja veće, pa vremenom poraste da bude taman. U konkretnom slučaju, mislim da dete neće prerasti ovaj monitor do fakulteta.

   Pogotovo za gaming, kome je ovaj monitor primarno i namenjen, jer vam je za prilazak i blizu 240 slika u sekundi u 4K rezoluciji potreban vrlo moćan hardver, praktično najbolje što je trenutno u ponudi. No, to ne znači da Aorus FO32U2P u ovom trenutku i sa slabijim hardverom nema smisla.

   Prvo, u pitanju je model sa izvanredno brzim odzivom čak i na nižem osvežavanju kakav samo OLED može da pruži, zbog koga je uživanje igrati brze esports igre na njemu. Dijagonala od 32” uz 4K rezoluciju je sjajna za igranje igara u kojima možete natenane uživati u grafici, a za korisnike sa suprotnog dela spektra Gigabyte je implementirao i Tactical Switch opciju koja će sliku prikazivati samo na delu ekrana veličine 24.5” i u Full HD rezoluciji.

   Korist od ovoga je lakši fokus zbog kog mnogi i koriste manje monitore, a i u nižoj rezoluciji ćete moći iskoristiti punu prednost osvežavanja od 240Hz. Uz to, prikaz ostaje prirodne oštrine, bez skaliranja i povećavanja odziva. Možda malo neobično rešenje, pogotovo s obzirom na mnoštvo ovogodišnjih modela koji nude dual-mode prikaz u 4K sa 240Hz ili 1080p sa 480Hz (verovatno i po višoj ceni), ali će nekim od korisnika verovatno poslužiti.

   Varijabilno osvežavanje je podržano, kako putem HDMI 2.1 specifikacije tako i u vidu AMD Freesync Premium Pro sertifikata, a iako monitor nije zvanično G-Sync kompatibilan odlično radi i na Nvidia grafičkim kartama. Od dodatnih gaming opcija tu su Black Equalizer 2.0 za podizanje nivoa crne i lakše uočavanje protivnika u senkama, prikaz nišana, brojača i tajmera, kao i informacija o frame rate-u, statistikama hardvera i sl.

   Kad se tu doda i HDR podrška, odnosno pravi HDR prikaz u igrama, ovom modelu je zaista je teško pronaći neku zamerku za gaming.

   Kvalitet prikaza

   Zapravo, jedina zamerka koju generalno možete imati se odnosi na ne baš idealan prikaz teksta na određenim skaliranjima rezolucije u Windowsu usled rasporeda piksela u QD-OLED matrici i neprilagođenosti ClearType tehnologije za ovaj tip panela. Ovo je nešto što mnogi korisnici možda neće ni primetiti, ali svakako vredi pomenuti.

   Osim toga, moramo priznati da smo kvalitetom prikaza Aorus FO32U2P vrlo zadovoljni i da je u pitanju sam vrh onoga što je dostupno u domenu desktop monitora. Savršeni nivo crne, praktično beskonačni kontrast, idealni uglovi gledanja i vrlo dobra uniformnost.

   U našim merenjima, Aorus FO32U2P je pokazao maksimalnu svetlinu od 1037,6 nita, što je više nego dovoljno za vrlo impresivan HDR prikaz, kako u igrama, tako i u filmovima, sa veoma svetlim detaljima i savršenom crnom na nivou susednih piksela, što daje impresivan mikrokontrast.

   Čak i na 100% pokrića limiter nije previše agresivan uz maksimalnih izmerenih 276.4 nita. Mala napomena, pomenuta svetlina je dostupna u HDR Game i HDR Vivid modovima, pa ako želite najimpresivniji prikaz, odaberite neki od njih – ostali su nešto tamniji.

   Što se preciznosti prikaza tiče, najtačniji je sRGB mod uz Delta E odstupanje od 3.1, tik preko granice neprimetne za prosečno oko.
   U pitanju je pravi desetobitni panel, a izmereno pokriće boja je verovatno najveće koje smo do sada videli na bilo kom ekranu, čak 98.8% DCI-P3 spektra. Vrlo impresivno, pa uz dodatnu kalibraciju ovaj model može biti ozbiljan alat za video profesionalce koji rade u HDR-u.

   Meni, kontrole, softver, osvetljenje

   Promena modova i sva ostala podešavanja su dostupna u meniju, a njegova kontrola se obavlja putem mini joysticka ispod sredine donje ivice panela, što je vrlo intuitivno. Pritisak na taster vam daje brzi meni sa prečicama za najčešće korišćene funkcije, a i svaki od četiri pravca ima svoju prečicu, pa kada naučite šta je šta, praktično vam je sve dostupno na maksimalno par klikova. Uz to, sa obe strane joysticka se nalazi i po jedan taster, desni za aktivaciju Tactical moda, a levi za rekli bismo za deaktivaciju panela.

   Ako preferirate kliktanje mišem, tu je i Gigabyte Control Center aplikacija, novitet koji objedinjuje Sidekick za podešavanje funkcija i RGB Fusion za podešavanje osvetljenja. Moramo primetiti da aplikacija još uvek deluje kao beta verzija, jer npr. ne prepoznaje prave zone osvetljenja na ovom modelu, a i dešavalo se i da se zbuni u pogledu opcija koje prikazuje.

   Možda je stvar u tome što je u pitanju vrlo svež model, pa je moguće da će to sve biti ispeglano dok se Aorus FO32U2P pojavi na našem tržištu.

   Strah od Burn-In efekta? Prošlost

   Za kraj smo ostavili ono što je možda i najbitnije, a što je u glavama korisnika i glavna kočnica pri kupovini monitora baziranog na OLED tehnologiji. Naravno, govorimo o Burn-inu i garanciji u slučaju problema, što je pogotovo značajno za monitore koji po prirodi stvari često prikazuju statične sadržaje.

   Gigabyte je povukao potez koji će verujemo itekako značiti svim potencijalnim kupcima u odluci i rešio da svi ovogodišnji OLED modeli u ponudi, uključujući i ovaj dođu sa punom trogodišnjom garancijom, koja uključuje i potencijalni Burn-In. Naravno, verujemo da se ne bi odlučili na ovakav potez da nemaju dobar razlog i poverenje da će problemi biti retkost.

   U tu svrhu je primenjen čitav sijaset opcija koje su tu da spreče ovu pojavu i vode računa o panelu, a u čitavu priču je uključen i AI, pošto Gigabyte ističe da je u pitanju AI-based OLED Care. Zvuči sofisticirano, a kako radi u praksi, videćemo posle dužeg vremena na tržištu.

   U svakom slučaju, dobra vest je da korisnici najzad ne moraju da brinu o tome da li će njihov novi (i prilično skupi) monitor biti pokriven garancijom u slučaju potencijalnih problema ovog tipa i sve pohvale Gigabyte-u za ovakav potez, koji je po našem mišljenju odavno morao biti standard.

   Ovo praktično znači da će ovogodišnji lineup OLED modela ove kompanije, a biće ih prilično, od onih još luđih od ovog (jedan nam je već na stolu), do onih “normalnih” za širi krug korisnika, biti vrlo zanimljiva kupovina i možda nešto što će veći broj ljudi naterati da zamene svoj stari IPS ili VA za nešto bolje. Mene recimo već zanima neki 27” QHD od npr. 160Hz za razuman novac – recite nam u komentarima šta bi vama bilo prava stvar.

   Gigabyte AORUS FO32U2P – Utisci i cena

   Što se konkretnog modela tiče, Aorus FO32U2P je vrlo impresivan monitor koji na papiru deluje kao da je neko želeo da u jedan proizvod stavi sve što korisnici žele – 4K, visoko osvežavanje, izvanredna slika, pravi HDR, vrhunski odziv i još ponešto. Praktično, monitor za sve što vam padne napamet, od igara i zabave do profesionalne primene.

   Kako još uvek nije najavljena cena za domaće tržište, jedina informacija koju smo pronašli je cifra od oko 1500€ za preorder u jednom od britanskih shopova, ali kako nam je rečeno u lokalnoj kancelariji, preorder cene su moguće i veće zbog avionskog transporta (setite se velike kutije koju smo pominjali), pa je verovatno da će nakon isporuke brodom biti niže od toga, što bi s obzirom na sve pomenuto bilo sasvim ok.

   Ko želi sve od monitora, uostalom i neće žaliti novca. Nama ostalima ostaje da sačekamo brod i vidimo šta nam je to još Gigabyte spremio ove godine, jer deluje da će biti zanimljivo.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi