Globalno tržište mobilnih telefona posle 27 meseci pokazuje znake oporavka

Prekidajući negativni trend koji je trajao 27 meseci, globalno tržište mobilnih telefona pokazuje znake oporavka krećući se polako uzlaznom putanjom

Globalno tržište mobilnih telefona posle 27 meseci pokazuje znake oporavka

Prodaja mobilnih telefona na svetskom nivou ponovo pokazuje rast iz godine u godinu (YoY) posle dugog perioda stagniranja. Tačnije, globalno tržište mobilnih telefona konačno polako počinje da pokazuje znake oporavka posle dugih 27 meseci negativnog trenda.

To pokazuje nova Counterpoint Research statistika koja ukazuje da je oktobarska prodaja pametnih telefona bila veće nego prethodnih meseci i to sve unazad do januara 2022. godine. Iako je u pitanju skromno povećanje, obim prodaje porastao je za 5 posto u odnosu na oktobar prošle godine.

Ipak, to je snažan znak koji ukazuje da se tržište mobilnih telefona oporavlja, a za to su uglavnom zaslužna tržišta Bliskog istoka i Afrike, dok Kina i Indija takođe prate trend. Govoreći o Kini, analitičari pripisuju uspon kompaniji Huawei na domaćem tržištu, dok su Diwali praznici u Indiji dali podsticaj rasprodaji.

Nasuprot tome, nešto ekonomski razvijenija tržišta i dalje se nalaze na tački zasićenja, pa oporavak prodaje kod njih teče sporije. Skok prodaje iPhone 14 serije, a zatim i lansiranje iPhone 15 telefona je pomoglo da se brojke u oktobru ove godine popnu iznad nule.

Counterpoint predviđa da će tržište nastaviti postepeno da se oporavlja do kraja četvrtog ovogodišnjeg kvartala, a i od tada do kraja narednih tromesečnih perioda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi