Google obećava da će obrisati podatke prikupljenje u inkognito režimu – vi odlučujete o poverenju

Tehnološki gigant Google pristao je da uništi ili „de-identifikuje“ milijarde podataka prikupljenih iz praćenja aktivnosti korisnika u Chrome inkognito režimu

Google obećava da će obrisati podatke prikupljenje u inkognito režimu – vi odlučujete o poverenju

Kao deo predložene nagodbe za rešavanje kolektivne tužbe sa kojom se suočio na kalifornijskom sudu, Google je pristao da obriše ili „de-identifikuje“ milijarde podataka koje je prikupio praćenjem korisničkih aktivnosti u inkognito režimu njegovog Chrome pregledača. Ipak, isto tako je većina ljudi bila uverena da njihove aktivnosti u ovom režimu kompanija neće pratiti, ali se na kraju desilo suprotno, što je kompaniju i dovelo do tačke da se zbog toga bori sa tužbom vrednom pet milijardi dolara.

Predloženo rešenje u ovom slučaju, takođe nalaže veću transparentnost kompanije o tome kako prikuplja informacije u Chrome inkognito režimu i stavlja ograničenja na buduće prikupljanje podataka, vidi se u zvaničnoj dokumentaciji. Ukoliko nagodbu odobri federalni sudija u Kaliforniji, sporazum bi mogao da obuhvati 136 miliona Google korisnika.

Podsetimo, slučaj su 2020. godine pokrenuli korisnici Google naloga koji su optužili kompaniju za nezakonito praćenje njihovih aktivnosti putem, navodnog privatnog pregledanja u inkognito režimu pregledača.

Zanimljivo je da je nakon tužbe, Google ažurirao upozorenje o načinu korišćenja njegovih usluga, među kojima i privatno pregledanje. Prvobitno je kompanija negirala optužbe, i najavila da će se „snažno boriti“ protiv njih, zahtevajući da se suđenje provede po ubrzanoj proceduri. Međutim, sudija Ivon Gonzales Rodžers je ovaj predlog odbacila, a Google je potom odlučio da ipak ne ide na suđenje, pristajući da se nagodi krajem prošle godine.

Najnoviji predlog nagodbe znači da kompanija mora da se pozabavi podacima prikupljenim u režimu privatnog pregledanja u decembru 2023. godine i ranije. Svi podaci koji nisu potpuno izbrisani moraju biti de-identifikovani.

Ova nagodba obezbeđuje stvarnu odgovornost i transparentnost od najvećeg sakupljača podataka na svetu i predstavlja važan korak ka poboljšanju i poštovanju našeg prava na privatnost na internetu“, napisali su tužioci u predloženom podnesku za nagodbu.

Hoze Kasteneda, Google portparol, ovaj put je izjavio da je „kompanija zadovoljna što je rešila ovaj sudski postupak, za koji je uvek smatrala da je bez osnova“, piše TheVerge. Iako su tužioci tražili predloženo poravnanje na pet milijardi dolara, što je bio iznos koji su prvobitno tražili na ime odštete, Kasteneda je rekao da neće dobiti ništa. Pojedinci, međutim, mogu da podnesu zahteve za to i već njih 50 je to i uradilo.

Kasteneda, uprkos tome što kompanija izbegava suđenjem i pristaje na nagodbu, još dodaje da „nikada ne povezuju podatke sa korisnicima kada koriste režim inkognito“ i da će „sa zadovoljstvom obrisati stare tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani sa pojedincem i koji nikada nisu korišćeni za bilo kakvu personalizaciju“.

Uz sve pomenuto, Google se takođe usaglasio da pet godina dozvoli korisnicima da blokiraju kolačiće takozvanih trećih strana, odnosno nezavisnih kompanija, po podrazumevanim podešavanjima u inkognito režimu kako bi sprečili giganta da prati njihove aktivnosti.

Da li želite da verujete u pozitivni nastavak slučaja narušavanja privatnosti – definitivno je na vama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi