Google Pay zvanično u Srbiji: koje banke ga podržavaju i kako ga aktivirati

Sistem beskontaktnog plaćanja Google Pay koji skladišti virtuelne kartice na vaš telefon od pre neki dan je dostupan u Srbiji, ali samo u nekim bankama i samo sa nekim karticama.

Google Pay mogu da koriste svi korisnici Android uređaja ukoliko telefon ima NFC i ukoliko njihova banka ima podržanu ovu uslugu. Google Pay je uveden kao deo Google Wallet usluge 2020. godine i omogućava vam da bezbedno čuvate sve svoje kartice u telefonu i plaćate njima beskontaktnim putem ili online.
Banke
U Srbiji je Google Pay podržan od strane dva najveća provajdera platnih kartica: Mastercard i Visa i to u pet banaka (azbučno): Intesa, OTP, Procredit, Poštanska štedionica i Halkbank.
Međutim, stvari nisu baš tako jednostavne. Tako Intesa i Halkbank Google Pay podržavaju samo na svojim Visa, a OTP, Procredit i Poštanska štedionica samo na Mactercard platnim karticama. Ovo znači da ako imate Mastercard u Banca Intesa i najviše je koristite, nećete moći da je dodate u Google Pay.
Aktiviranje i plaćanje
Sa druge strane, ceo proces dodavanja kartica i plaćanja je krajnje jednostavan. Dovoljno je da skinete Google Wallet, dodate karticu unošenjem podataka sa nje ili slikanjem i potvrdom iz banke, bilo preko SMS koda, smart čitača ili pozivom. Nakon toga, kartica se dodaje u vaš Google Wallet (novčanik), a ukoliko ste dodali nekoliko potrebno je da odaberete koja će vam biti primarna za plaćanje.
claybanksXvSuKUoUaounsplash.jpg
Sistemski zahtevi su manje-više svuda isti i zahtevaju telefone koji imaju Android 5 ili noviji, a plaćanje je moguće i sa kompatibilnim pametnim satovima koji imaju Wear OS ili kompatibilni operativni sistem.
Prednosti
Jedna od prednosti Google Pay, kao i bilo kog drugog beskontaktnog plaćanja je brzina i jednostavnost, uz visok stepen zaštite. Tokom transakcije, podaci o kartici su zaštićeni jer Google Pay kreira virtuelnu karticu (token) za plaćanje, koji se menja sa svakom transakcijom, a ne postoji ni mogućnost dvostruke naplate, čak iako se mobilni uređaj dva puta prisloni uz POS terminal.
Sve kartice su zaštićene sistemom zaštite telefona, bilo da se radi o PIN-u ili naprednoj biometrijskoj zaštiti. Ispod se nalazi spisak banaka (azbučno) i link ka uputstvima kako aktivirati Google Pay sa vašim karticama.
Uputstva
Banca Intesa podržava Visa kartice i uputstvo za aktiviranje Google Pay usluge se nalazi ovde.
OTP banka podržava Mastercard kartice i uputstvo za aktiviranje Google Pay usluge se nalazi ovde.
Procredit banka podržava Mastercard kartice i uputstvo za aktiviranje Google Pay usluge se nalazi ovde.
Banka Poštanska štedionica podržava Mastercard kartice i uputstvo za aktiviranje Google Pay usluge se nalazi ovde.
Halkbank podržava Visa kartice i uputstvo za aktiviranje Google Pay usluge se nalazi ovde.
Dodatna bezbednost
S obzirom na to da svoje kartice dodajete u telefon, za slučaj da telefon zaboravite, izgubite ili vam ga neko ukrade, Google Pay ima opciju “Find my device” koja vam omogućava da sa udaljene lokacije zaključate, promenite šifru ili izbrišete svoje podatke, kako ne bi pale u tuđe ruke.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi