Google ulaže milijardu dolara u prekookeanske kablove

Google je otkrio planove da uloži milijardu dolara u dva nova prekookeanska kabla – Proa i Taihei, stvarajući nove digitalne putanje između SAD i Japana

Google ulaže milijardu dolara u prekookeanske kablove

Novi prekookeanski kablovi u koje Google ulaže milijardu dolara treba da stvore nove konekcije između SAD i Japana. Kabl Proa povezaće Japan, dodirnuti obale Komonvelta Severnih Marijanskih ostrva i na kraju stići do Guama, a u međuvremenu, Google TPU kablovski sistem trebalo bi da proširi svoje digitalne pipke do Severnih Marijanskih ostrva, povezujući Tajvan, Filipine, Guam i SAD, a lansiranje je predviđeno za maj sledeće godine.

S druge strane, prekookeanski kabl Taihei obećava digitalnu putanju između Japana i Havaja. Istovremeno, Google Tabua kabl koji treba da bude lansiran 2026. godine sada će se zaustaviti na Havajima, poboljšavajući svoje transpacifičko putovanje od SAD-a do Fidžija i Australije.

Google pravi kabl za povezivanje Havaja, Severnih Marijanskih ostrva i Guama, što je strateški potez koji treba da pojača pouzdanost mreže i da smanji kašnjenje za korisnike na pacifičkim ostrvima i šire.

Inicijativa za kablovsku mrežu privukla je pažnju nakon sastanka između japanskog premijera Kišide Fumija i predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji su zajedno obećali „vernost slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu i svetu“.

Savez SAD-Japan inače teži privlačenju partnera kako bi izgradili sigurnije i otpornije mreže, a dve države obećale su neverovatnih 16 miliona dolara za postavljanje prekookeanskih kablova za Savezne Države Mikronezije i Tuvalu, jačajući digitalne veze širom Pacifika, piše Fudzilla.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi