Huawei finansira američka istraživanja uprkos tehnološkim sankcijama

Kineski elektronski gigant Huawei, uprkos tehnološkim sankcijama nametnutim od strane američke vlade, potajno finansira istraživanja u SAD, dodeljujući milionske nagrade

Huawei finansira američka istraživanja uprkos tehnološkim sankcijama

Huawei je jedini finansijer istraživačkog takmičenja koje je dodelilo milione dolara od svog osnivanja 2022. godine. Takmičenje je privuklo stotine predloga naučnika iz čitavog sveta, uključujući i one sa vrhunskih američkih univerziteta koji su zabranili svojim istraživačima da rade sa kineskom kompanijom, navodi se u saopštenju dokumenta koje je na uvid imao Bloomberg.

Takmičenje vodi Fondacija Optica, ogranak neprofitnog društva Optica, čiji članovi sprovode istraživanja o svetlosti podupirući tehnologije kao što su komunikacije, biomedicinska dijagnostika i laseri.

Fondacija „nije u obavezi da navede Huawei kao izvor finansiranja ili sponzora programa“, a „postojanje i sadržaj ovog sporazuma i odnos između strana, smatraće se poverljivom informacijom“, kaže se u istom dokumentu.

Huawei bez restrikcija sponzoriše naučna istraživanja u SAD

Nalazi otkrivaju strategiju koju Huawei koristi kako bi ostao na čelu finansiranja međunarodnih istraživanja uprkos američkim ograničenjima nametnutih na tehnološkom polju tokom poslednjih godina kao odgovor na zabrinutost da bi Peking mogao da koristi njihovu tehnologiju kao sredstvo za špijuniranje.

Kandidati i univerzitetski zvaničnici koje je kontaktirao Blumberg, kao i jedan od sudija takmičenja navodno su izjavili kako nisu upoznati sa činjenicom da je Huawei glavni finansijer njihovog programa, sve dok ih za potvrdu ove informacije nije upitao novinar.

Sa druge strane portparol kompanije Huawei je rekao da su kineski elektronski gigant i Fondacija Optika kreirali takmičenje za podršku globalnom istraživanju i promovisanje akademske komunikacije. Portparol je takođe izjavio da je Huawei ime držano u tajnosti kako se takmičenje ne bi smatralo reklamiranjem i da nije bilo zle namere.

Liz Rogan, izvršni direktor Optike, rekla je u saopštenju da neki donatori fondacije „radije ostaju anonimni, uključujući i američke“ i da „nema ništa neobično u ovoj praksi“.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Napori zvaničnog Vašingtona su u suprotnosti sa inicijativama kompanije Huawei u nekoliko evropskih zemalja. Francuska i Nemačka, na primer, su dom naučnih centara sa brendom kineske kompanije, uprkos preporuci Evropske komisije da se Huawei opremi zabrani pristup telekomunikacionim mrežama država članica usled bezbednosnih rizika.

Fondacija Optica tvrdi da je tajnost finansijera uobičajena praksa

Godišnji izveštaj Fondacije Optica za 2023. odaje priznanje kompaniji Huawei u delu koji navodi „donatore najvišeg nivoa“. One koji su finansirali više od milion dolara od osnivanja organizacije pre više od dve decenije. Američki tehnološki giganti Google i Meta Platforms Inc. su među finansijerima drugog reda koji su donirali 200.000 dolara ili više.

U strahu od gubitka sredstava iz federalnih izvora, uključujući Pentagon i Nacionalnu naučnu fondaciju, zbog bezbednosnih razloga, mnogi američki univerziteti su preporučili istraživačima tokom poslednjih godina, da prekinu bilo kakve veze sa kompanijom Huawei. Visoko-obrazovne institucije su takođe pojačale politiku koja zahteva od akademika da otkriju inostrane izvore finansiranja.

Prethodno navedeni tajni aranžman fondacije verovatno ne krši propise američkog Ministarstva trgovine Kojima se zabranjuje pojedincima i organizacijama da dele tehnologiju sa kineskom kompanijom Huawei, izjavio je Kevin Wolf, partner u Akinu koji je specijalizovan za kontrolu izvoznih aktivnosti.

To je zato što se takva pravila ne primenjuju na istraživanja u oblasti nauke. Međutim, da Huawei podleže sankcijama Ministarstva finansija, ta aktivnost verovatno bi se smatrala ilegalnom.

Sve je u skladu sa američkim zakonodavstvom

Stručnjaci za bezbednost istraživanja rekli su da nedostatak transparentnosti koji je u osnovi Huawei aranžmana, ipak krši duh politike univerziteta i američkih agencija za finansiranje koja zahteva od istraživača da prijave ukoliko novac stiže iz inostranstva.

Takođe su naveli da će neki od rezultata istraživanja imati odbrambeno vojni i komercijalni značaj. Teme koje Fondacija Optica izdvaja u svom on-line postu kao „zanimljive“ uključuju: „podmorska i svemirska rešenja za globalnu komunikacionu mrežu“ i „optičke senzore i detektore visoke osetljivosti“.

„Veoma je loša praksa da jedna prestižna američka istraživačka fondacija anonimno prima novac od kineske kompanije koja izaziva toliko zabrinutosti po nacionalnu bezbednost za američku vladu“, rekao je Džejms Mulvenon, izvođač radova na istraživanju bezbednosti i koautor knjiga koje se bave temom kineske industrijske špijunaže.

Jeff Stoff, osnivač neprofitnog Centra za istraživačku sigurnost i integritet, rekao je da bi Huawei mogao da zloupotrebi svoj aranžman u cilju regrutovanja talenata sponzorisanjem zainteresovanih kandidata i sticanjem intelektualne svojine nad njihovim istraživanjima u budućnosti.

Najmanje jedan kandidat koji se prijavio na konkurs fondacije je stigao sa Tehnološkog instituta Masačusets, koji je još 2019. izjavio da će prestati da prihvata nove angažmane sa kompanijom Huawei. Portparolka MIT-a odbila je da komentariše navode, osim što je istakla politiku univerziteta, prenosi yahoo finance.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi