IFA 2022: Snapdragon će biti naša ulaznica u metaverzum

Na IFA 2022 sajmu ove godine kompanija Qualcomm predstavila je mnogo stvari, a jedna koja nam je privukla dosta pažnje je kooperacija sa kompanijom Meta kroz Snapdragon.

Kristijano Amon, CEO kompanije Qualcomm otvorio je prvi Keynote na IFA 2022 sajmu 2022. godine, i pred znatno malobrojnijom publikom nego što smo to ovih godina navikli pričao o planovima kompanije čiji Snapdragon čipovi se nalaze u 45% telefona na svetu.

Saradnja sa kompanijom Samsung i predstavljanje Snapdragon 8+ Gen 1 su bili očekivani, a gospodin Amon je istakao da je pomenuti čipset najbrže razvijen i predstavljen proizvod ove kompanije i da su oni posebno ponosni na unapređenja koja je doneo.

Naravno, Snapdragon ne bi bio to što jeste danas da se ne oslanja na šest ključnih polja preko kojih ova kompanija kreira svoj ekosistem: Snapdragon smart, connect, sound, sight, secure i elite gaming. Od veštačke inteligencije, preko novih partnera koji poboljšavaju zvuk, bezbednost, gejming, do novih mogućnosti za povezivanje, Snapdragon je postao sinonim za dobar čipset (bar oni koji se ne greju previše).

Satelitska komunikacija i WiFi 7

Novi Snapdragon čipsetovi sa sobom već donose WiFi 7 mogućnosti, koji u kombinaciji sa 5G vezom (tamo gde radi kako treba) nude veoma velike brzine prenosa podataka, što danas, sa sve boljim kamerama postaje imperativ.
Kombinovanjem (agregacijom) dva kanala na po 160 MHz uz odgovarajući ruter Qualcomm preko HBS multilinka (5 GHz + 6 GHz) omogućava brzine od preko 5 Gb/s za telefone koji podržavaju WiFI 7. Pored velikih brzina WiFi i Bluetooth nove generacije imaju manju potrošnju, što je još jedna od bitnih stvari kada su telefoni nove generacije u pitanju.

Iako se na novoj satelitskoj komunikaciji nije zadržao više od jednog slajda u kojem je nagovestio funkcionalnosti novog X70 modema, izgleda da će upravo satelitska komunikacija biti naredna stvar na koju će se fokusirati velike tehnološke kompanije. Najave postoje od strane Apple (nezvanično), Google, i sada od Qualcomm, kompanije koja pokreće većinu telefona u vašem okruženju.

Da li je u pitanju Starlink mreža satelita ili nešto drugo, još uvek nismo uspeli da saznamo, ali čim je Qualcomm to uvrstio u svoju ključnu prezentaciju, budite uvereni da se spremaju novine na ovom polju.

Metaverzum, automotive

Qualcomm je najavio saradnju sa kompanijom Meta, kao i da će Snapdragon čipsetovi biti osnova za preko 50 novih XR uređaja (virtuelna realnost bilo kog tipa: VR, AR, MR). Automotive je svaki dan sve bitniji deo poslovanja ove kompanije, jer automobili postaju sve pametniji, što znači da im je potrebno više procesorske snage, ako je moguće u malom kućištu nakrcanom novim tehnologijama.

Ovo znači da se Qualcomm trudi da Snapdragon ne ostane poznato ime samo u mobilnoj industriji, već da možete da se hvalite da imate Snapdragon u svom automobilu, slušalicama, pametnom satu, televizoru, laptopu i VR naočarima.
Kao i uvek za prve nove proizvode i proizvode koje je ova kompanija spremila moraćemo malo da sačekamo, a Qualcomm je najavio svoju godišnju konferenciju za novembar na Havajima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi