Intel pred kolapsom, SAD poziva kompanije Nvidia i Apple da koriste domaće pogone za proizvodnju čipova

Vlada SAD forsira domaću proizvodnju u Intel pogonima usled geopolitičkih tenzija, i pravo je pitanje da li je samo to posredi

Intel pred kolapsom, SAD poziva kompanije Nvidia i Apple da koriste domaće pogone za proizvodnju čipova

Vlada SAD forsira domaću proizvodnju u Intel pogonima usled geopolitičkih tenzija, i pravo je pitanje da li je samo to posredi ili lobiranje da se spasi posrnuli gigant.

U nastojanju da smanji oslanjanje na stranu proizvodnju čipova, američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo je privatno apelovala na investitore u tehnološkim gigantima poput Nvidije i Apple-a da usmere svoje kompanije ka korišćenju Intel fabrika sa sedištem u SAD-u.

Ovaj potez deo je šire strategije Vašingtona da ojača domaću proizvodnju poluprovodnika i smanji rizike povezane sa zavisnošću od tajvanskog TSMC-a, naročito zbog rastućih tenzija sa Kinom.

Intel CEO lobira punom parom

Tokom nedavnih sastanaka, generalni direktor Intel-a Pat Gelsinger izrazio je nezadovoljstvo zbog oslanjanja zemlje na TSMC za proizvodnju naprednih čipova, prenosi TomsHardware. Raimondova je u razgovorima sa ključnim investitorima navodno istakla geopolitičke rizike vezane za Tajvan, gde se nalazi TSMC, i ukazala na neviđene investicije Vašingtona u američku industriju poluprovodnika. Bela kuća vidi smanjenje zavisnosti od stranih izvora kao ključnu tačku, posebno imajući u vidu rastuću nestabilnost u regionu.

Intel, koji ima ambicije da se takmiči sa TSMC-om i Samsungom na globalnom tržištu fabrika čipova, suočava se sa značajnim izazovima u poslednje vreme. Proizvodna divizija kompanije se suočila sa gubicima od 1,6 milijardi dolara i padom vrednosti akcija za 30%. Uprkos tome, Intel ostaje ključan deo američkih planova za poluprovodnike i jedan je od najvećih korisnika sredstava iz CHIPS zakona.

Iako se izveštava o kašnjenju u raspodeli sredstava iz CHIPS zakona za Intel, jasno je da vlada želi da vidi uspeh Intela kao lidera u domaćoj proizvodnji čipova.

Iako Nvidia, Apple i druge vodeće američke tehnološke kompanije dizajniraju sopstvene čipove, i dalje se oslanjaju na strane fabrike zbog prednosti u pogledu cene i performansi. Međutim, generalni direktor Nvidije Jensen Huang izjavio je da kompanija može prebaciti proizvodnju na različite fabrike ukoliko bude potrebno, priznajući da bi performanse ili troškovi mogli trpeti, ali da bi zalihe i dalje bile obezbeđene.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi