Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger predviđa kraj nestašice čipova do 2024

Izvršni direktor Intela uverava da je njegova kompanija bolje pripremljena od drugih tokom konstantnog nedostatka čipova

 CNBC je nedavno imao opširan intervju sa Patom Gelsingerom, izvršnim direktorom Intela, kada je bila tema kontinuiranog nedostatka čipova koji muči industriju nekoliko godina od pandemije.

Izvršni direktor Intela uverava da je njegova kompanija bolje pripremljena od drugih tokom konstantnog nedostatka čipova. Gelsinger i drugi poznati izvršni direktori, kao što su dr Lisa Su i Jensen Huang iz AMD-a i NVIDIA-e, procenili su kada će nestašica prestati.

U početku su tri kompanije očekivale da će deficit biti završen kasnije ove godine. Međutim, s obzirom na to da su resursi bili oskudni i da su ostali zastoji i tokom ovog vremena, taj vremenski okvir se promenio. Sada se navodi da je Gelsinger izjavio da će 2024. biti godina u kojoj će se završiti nestašica čipova.

Problem u trenutnoj nestašici nije nedostatak materijala već opreme koja se koristi za proizvodnju poluprovodničkih čipova. Ovaj novi razvoj događaja naterao je Gelsingera da promeni svoja trenutna razmišljanja o nestašici.

To je deo razloga zašto verujemo da će ukupna nestašica poluprovodnika sada preći u 2024, prema našim ranijim procenama za 2023.    — Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela za CNBC

Gelsingerovo vreme na mestu Intelovog glavnog izvršnog direktora do sada je bilo izuzetno korisno za kompaniju. Gelsinger i Intel su otvorili nove fabrike za proizvodnju u Sjedinjenim Državama i istražili potencijalne lokacije za svoje nove fabrike i usluge širom sveta kako bi pomogli u proizvodnji novih čipova. Intel se postavio u bolju poziciju sa ovim strategijama od drugih kompanija, i sve to dok komponente i kapaciteti nezavisnih partnera nastavljaju da se povećavaju.

Osećamo se kao da smo bolje pozicionirani od većine. Kombinacija našeg internog kapaciteta kao i našeg uticaja u livnicama — samo smo bolje pozicionirani, a to je deo strukturne prednosti koju Intel ima.    — Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela za Bloomberg

AMD i NVIDIA tek treba da daju novija predviđanja kada će se nestašice čipova završiti i kada će se poslovanje vratiti u normalu. Spekuliše se da ćemo u narednim mesecima čuti od druga dva izvršna direktora o njihovim trenutnim predviđanjima za narednih nekoliko godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi