James Webb protiv Hubble: pogledajte koja je prava razlika

Tek se direktnim upoređivanjem fotografija koja su ova dva svemirska teleskopa napravila dobija jasna slika o napretku koji smo kao ljudska rasa načini u istraživanju kosmosa.

Sve oči su ovih dana uprte u James Webb svemirski teleskop, i to sa punim pravom. Fotografije koje je NASA objavila su impresivne i pružaju do sada neviđenu perspektivu, čitavih 13 milijardi svetlosnih godina udaljenu od naše planete. Ali, ukoliko stvarno želimo da shvatimo koliki je napredak napravljen u odnosu na prethodni veliki iskorak u istraživanju svemira, treba uporediti fotografije istih segmenata kosmosa napravljenih od strane Hubble i James Webb svemirskih teleskopa.
Koje su razlike između James Webb i Hubble?
Postoji nekoliko bitnih razlika između ova dva svemirska teleskopa koje utiču na kvalitet fotografija koje su napravili:

James Webb posmatra i fotografiše kosmos u infracrvenom spektru, dok Hubble to radi u optičkom i ultravioletnom spektru. Ovo pravi najveću razliku jer infracrveni metod istraživanja kosmosa omogućava prodiranje kroz svemirsku prašinu i otkrivanje skrivenih svemirskih tela i formacija.
James Webb ima mnogo veće ogledao od Hubble što doprinosi znatno većoj površini prikupljanja svetlosi. Samim tim, Webb uspeva da fotografiše znatno udaljenije sisteme i prodre dublje u prošlost našeg svemira.
Hubble se nalazi u zemljinoj orbiti na udaljenosti od 570 kilometara, dok se James Webb nalazi na drugoj Lagranžovoj tački udaljenoj 1,5 miliona kilometara, omogućavajući mu mnogo bolji uvid u udaljene galaksije.

SMACS 0723
Ovo je prva fotogarfija koju je NASA objavila i odnosi se na skupinu galaksija koje je od naše planete udaljena 5,12 milijardi svetlosnih godina. Pogledajte razliku u kvalitetu i detaljima između fotografija koje su napravili Hubble (sa leve strane) i James Webb (sa desne strane). Webb je uspeo da fotografiše mnogo više najudaljenijih sazvežđa i to je možda i najbolji pokazatelj neverovatne moći ovog svemirskog teleskopa.
comparisonsmc.jpg
Maglina Južnog prstena
Ovo je planetarna maglina koja se sastoji od ogromnog oblaka gasa koji okružuje umiruću zvezdu i udaljena je otprilike 2.000 svetlosnih godina od naše planete. Prečnik ove svemirske pojave iznosi oko pola svetlosne godine. Fotografija koju je napravio James Webb (sa desne strane) pruža mnogo više detalja od one koju je uslikao Hubble (sa leve strane).
comparisonsouthernring.jpg
Stefanov kvintet
Ova grupa pet galaksija udaljena je 290 miliona svetlosnih godina od naše planete i nalazi se u Pegazovom sazvežđu. Razlika u fotogarfijama koje je napravio James Webb (sa desne strane) i Hubble (sa leve strane) ogleda se najpre u detaljima galaksija koje se nalaze “iza” ove grupacije galaksija.
COMPARISONQUINTET.jpg
Carina maglina
Na kraju fotografije najveće i najsjajnije magline na našem nemu koja se nalazi oko 7.600 svetlosnih godina od Zemlje. Unutar nje nalaze se mnoge zvezde koje su nekoliko puta veće od našeg Sunca. James Webb je uslikao donju, dok je Hubble uslikao gornju fotografiju.
COMPARISONCARINA.jpg
Ukoliko želite da sopstvenim tempom uporedite fotografije ova dva teleskopa uz pomoć slajdera, to možete uraditi na ovoj stranici.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi