Japanski naučnici otkrili nova nalazišta ruda retkih metala

Kako je trenutno 95% svetskih rezervi ruda retkih metala locirano u Kini, ne treba da čudi to što je otkriće novog bogatog nalazišta na dnu Pacifičkog Okeana u Japanskoj teritoriji vrlo brzo postalo velika vest. Metali koji se dobijaju iz ovih ruda se koriste u izradi praktično svih modernih mobilnih uređaja

Kako je trenutno 95% svetskih rezervi ruda retkih metala locirano u Kini, ne treba da čudi to što je otkriće novog bogatog nalazišta na dnu Pacifičkog Okeana u Japanskoj teritoriji vrlo brzo postalo velika vest. Metali koji se dobijaju iz ovih ruda se koriste u izradi praktično svih modernih mobilnih uređaja, a Kina je u poslednje vreme ograničila izvoz sa obrazloženjem da čuva svoje prirodne resurse i domaću proizvodnju, što je podiglo cene i naljutilo razne konglomerate kojima su ugrožene nabavke resursa za proizvodnju.

 

 

 

Ovo nalazište bi po procenama trebalo da sadrži od 80 do 100 milijardi tona rude, što ako se ralizuje sistem za ekstrakciju može ozbiljno da ugrozi monopol Kine. Ovo je svakako dobra vest za ljubitelje tehnologije, jer će značiti i nižu cenu krajnjih proizvoda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi